• 06 SET 17

  A quina edat haig de portar al meu fill o filla a l’ortodoncista?

  T’expliquem per què la Societat Espanyola d’Ortodòncia i Ortopèdia Dentofacial (SEDO) recomana fer-ho, com a molt tard, als 6 anys

  Quan som pares ens preocupem molt per avançar-nos a qualsevol problema o dificultat que pugui tenir el nostre fill o filla. També en la seva salut bucodental. Per això, quan veiem alguna dent que comença a sortir torta o notem alguna anomalia, ens preguntem si és moment de portar-lo a l’ortodoncista, o si inclús hem de fer-ho abans que això passi. A quina edat haig de portar al meu fill o filla a l’ortodoncista per primera vegada? Existeix un moment idoni?


  L’edat més adequada per portar al teu fill a l’ortodoncista dependrà del tipus de problema i de la seva gravetat. Per tant, el moment adequat és quan detectis alguna anomalia. No obstant, tal i com recomana la Societat Espanyola d’Ortodòncia i Ortopèdia Dentofacial (SEDO), detectis o no un problema, és recomanable portar al teu fill a l’ortodoncista, com a molt tard, als sis anys. Tot i que acostumem a relacionar els tractaments d’ortodòncia amb l’adolescència, és important realitzar un primer control per garantir la salut dental del teu fill, això no significa que hagi de ser necessari començar un tractament a edats encara infantils .


  Per què als sis anys?

  Aquesta és una edat de transició per les nostres dents: les de llet comencen a deixar pas a les definitives. És a dir, als sis anys comencen a erupcionar els primers molars permanents, iniciant-se així el que els dentistes anomenem “dentició mixta”. Aquests primers molars tenen gran importància perquè, a part de ser dents definitives que l’acompanyaran –o haurien d’acompanyar-lo– durant tota la vida, serviran de guies per la correcta col·locació de la resta de dents que estan per sortir. 


  Parlem, per tant, d’un període transcendental pel correcte desenvolupament de l’oclusió, d’aquí que sigui tan recomanable la visita a l’ortodoncista. D’aquesta manera, ens assegurarem que, més endavant, quan el nostre fill faci 12 anys i erupcionin els seus segons molars permanents, totes les dents encaixin perfectament, en el lloc i forma adequats. 


  Com sempre que parlem de salut, una visita a temps a l’ortodoncista ens estalviarà problemes majors, molèsties i diners.