• 08 OCT 19

  Boca amunt, boca avall o de costat: Quina postura triaria la teva boca per dormir?

  No existeix una postura perfecta, però si una de molt desaconsellada

  Dormir no és només un plaer, sinó també una necessitat. La qualitat de les hores de son incideix sobre la salut del nostre cos en moltes vessants, inclosa la bucodental. Segons el Consell General de Col·legis de Fisioterapeutes d’Espanya, no existeix una postura ideal per tot el món, però si existeixen postures més saludables en funció de les característiques concretes de cada persona. Et donarem les claus perquè sàpigues quina és la millor postura per tu en funció de les particularitats de la teva boca.


  Una higiene postural adequada afavorirà algunes funcions vitals i ens estalviarà possibles molèsties musculars. Com a norma general, la millor postura serà la que mantingui les curvatures del cos en la seva posició fisiològica, pel que les més aconsellables són dormir de costat o boca amunt.  Boca amunt: per prevenir dolors de coll i esquena

  Dormir boca amunt (decúbit supí) és una de les posicions més neutrals ja que la columna descansa recta. Ajuda a prevenir el dolor de coll i esquena i està indicada per aquelles persones que tinguin: 


  • Disfuncions en l’articulació temporomandibular (ATM). Aquests trastorns provoquen, entre altres símptomes, dolors a la mandíbula, cara i coll, i estan molt relacionats amb la pressió i les maloclusions (mossegada inadequada). Dormir boca amunt ens permetrà alliberar la mandíbula de pressions.

  • Bruxisme (fregament de dents). Si pressionem o serrem les dents mentre dormim, una postura supina farà que els músculs de la nostra cara descansin més relaxats i, per tant, exercirem menys pressió entre dents.


  De costat: per disminuir roncs i apnees

  Dormir de costat (decúbit lateral) també evita els dolors cervicals i d’esquena, però a més disminueix els roncs, millora la respiració i redueix el reflux gastroesofàgic. És més recomanable per persones que ronquen o tinguin apnea del son, problemes que poden potenciar-se si dormim boca amunt ja que en aquests casos la llengua es desplaça fins la faringe i obstrueix el pas de l’aire.


  Aquesta postura també és la més indicada per les embarassades, preferiblement del costat esquerre, ja que evita la compressió de la vena cava i afavoreix l’estat circulatori de la placenta; i per persones amb lumbàlgia.   Boca avall: la postura a evitar 

  Dormir boca avall (decúbit pron) està totalment desaconsellat pels experts ja que en aquesta postura modifiquem per complet la curvatura natural de la nostra columna vertebral. Ens obliga a rotar-la excessivament, cosa que pot generar tendinitis, lumbàlgies, dolor cervical…


  En definitiva, dormir boca avall és una postura que hauríem de descartar, mentre que dormir boca amunt o bé de costat dependrà de les nostres característiques particulars o dolències concretes (dolors d’ esquena, problemes de respiració, etc.) i de la comoditat que ens resulti cada una d’aquestes dues postures.