• 23 JUL 19

  Boca seca: consells d’alimentació per pacients amb xerostomia

  'Tips' dietètics per contrarestar les conseqüències de la sequedat bucal

  La saliva és essencial per mantenir una boca saludable. Encara que és normal que notem sequedat bucal en determinats moments com a conseqüència de l’estrès o del nerviosisme, pot convertir-se en un problema seriós si persisteix a diari. La sequedat bucal, coneguda com xerostomia o síndrome de la boca seca, és un trastorn que es pot tractar, però també, de forma complementària, podem seguir una sèrie de consells d’alimentació que ens ajudaran a contrarestar-la.


  Els adults sans produïm normalment entre 1,5 i 2 litres de saliva al dia, cosa que ens permet parlar, empassar, degustar el menjar, digerir els aliments, entre altres funcions importants. La xerostomia, al reduir la secreció de saliva, fa que s’irritin els teixits tous de la boca i augmenti el risc d’infeccions, càries i mal alè. A més, provoca un augment de la placa bacteriana i de la malaltia periodontal.


  Consells dietètics contra la xerostomia


  1. Beure 2-3 litres d’aigua al dia.

  2. Seguir una dieta equilibrada, rica en fruites i verdures, però controlant el consum de cítrics.

  3. Evitar aliments picants i molt condimentats, així com els oliosos i espessos que poden donar sensació de pastositat a la boca, com la mantega de cacauet. Prendre, en canvi, aliments de consistència tova: purés, cremes, brous, iogurt…

  4. Evitar altes dosis de cafeïna (cafè, beguda de cola, begudes isotòniques, etc.)

  5. Mastegar xiclets o caramels, ambdós sense sucre, de forma diària per augmentar la secreció salival.   Quin és el tractament per la sequedat bucal?

  La majoria dels casos de boca seca estan provocats per canvis hormonals i certs  medicaments, com els antihistamínics (per l’al·lèrgia i l’asma), els antihipertensius (per la tensió arterial), els descongestionants, els diürètics o els antidepressius. No obstant, també hi ha casos associats a altres malalties, com la diabetis i algunes de tipus immune. Per això, a Clínica Cervera el tractament de la xerostomia depèn de cada cas i sempre oferim consells personalitzats. 

  + info: http://www.clinicacervera.es/ca/noticia/xerostomia-que-fer-davant-la-sindrome-de-la-boca-seca/294