• 09 SET 20

  Col·lutoris: Per què no hauries de fer esbandides bucals sense la prescripció del teu dentista

  Escollir o usar incorrectament el col·lutori pot provocar efectes no desitjats per la salut de la teva boca

  Segur que els has vist en més d’un anunci. Els col·lutoris o glopejos bucals són protagonistes de molta de la publicitat que veiem a diari. Això ha propiciat que el seu consum s’hagi estès  entre la població: més del 60 % dels espanyols usa col·lutoris diàriament, segons la darrera edició del Libro Blanco de la Salud Oral (2015) del Consell de Dentistes d’Espanya. Encara que és un producte amb grans beneficis per la nostra boca, no hem d’escollir-lo pel seu color, gust o preu, sinó per la recomanació del nostre dentista. Pel contrari, podria provocar-nos alguns efectes no desitjats…


  Tot i que la combinació més efectiva per eliminar la placa bacteriana és el raspallat dental i els mètodes de neteja entre dents (fil o raspalls interdentals), la majoria de la gent opta pel raspallat i el col·lutori. Inclús moltes persones consideren que el col·lutori és suficient per eliminar la placa i que, per tant, pot substituir al raspallat.  


  Els col·lutoris substitueixen al raspallat o al fil dental?

  Rotundament, no! Són un complement més per la higiene oral, sobretot per les zones de difícil accés (parts posteriors, llengua…). El més adequat és raspallar-nos les dents com a mínim dues vegades al dia, durant dos minuts, amb pasta de dents fluorada, i fer una neteja interdental com a mínim una vegada al dia. Tot i així, algunes persones necessiten una ajuda extra, ja sigui de manera puntual (després d’una cirurgia o per una infecció aguda) o com a complement de la seva higiene oral, sobretot en persones de més edat o en pacients mèdicament compromesos i immunodeprimits o amb limitacions físiques o psíquiques, entre altres. És en aquests casos en els que els glopejos bucals es converteixen en una eina complementària eficaç i fàcil d’usar, sempre i quan estigui indicat i sapiguem com utilitzar-lo.


  Quin problema hi ha si l’escullo pel meu compte?

  L’esbandida bucal és una solució aquosa de principis actius que prevé i tracta diferents problemes. N’hi ha que combaten infecciones bucals (antisèptics), prevenen les càries dentals, tracten la sensibilitat dental, la halitosis (mal alè), la xerostomia (sequedat bucal)… Encara que el col·lutori és segur, hem d’utilitzar-lo correctament, seguint les indicacions del producte (número d’esbandides, temps i dosis) i del dentista que el recepta per aconseguir l’efecte beneficiós i evitar efectes secundaris.


  Si utilitzem diàriament un col·lutori que no s’ajusti a les nostres característiques i necessitats particulars i, a més, ho fem de manera incorrecta, podria provocar-nos càlcul, tincions a les dents i inclús algun altre tipus de problemes.


  En conclusió, el glopeig bucal pot ser un complement excel·lent per la nostra higiene bucodental sempre i quan ens ho prescrigui el nostre dentista i seguim les seves indicacions pel seu ús.