• 02 MAR 18

  Com puc saber si les meves genives estan malaltes

  Inflamació, sagnat o mal olor són alguns símptomes que ens alerten sobre la possibilitat de patir una malaltia periodontal

  La malaltia periodontal és una de les patologies més prevalents en l’ésser humà. Entre el 85 i el 94 % de la població espanyola major de 35 anys presenta algun problema relacionat amb les genives, segons una enquesta de Salut Oral a Espanya del Consejo General de Colegios de Dentistas de España. Però a la vegada, la malaltia de les genives és una gran desconeguda.


  La placa bacteriana és la causant de les malalties periodontals, que poden manifestar-se en forma de gingivitis o periodontitis. La gingivitis és la seva manera més lleu i consisteix en una inflamació superficial de la geniva. Però si aquesta no es tracta, pot derivar en periodontitis o “piorrea”, una infecció que destrueix els teixits que sostenen la dent, incloent l’os, el que pot provocar la pèrdua de les dents. A més, la periodontitis repercuteix en la salut general a l’augmentar el risc de malalties cardiovasculars, de part prematur o descompensar la diabetis, entre altres relacions.  


  Símptomes que et faran saber si la teva geniva no està sana


  Alguns signes o símptomes que ens alerten sobre la possibilitat de patir una malaltia de las genives són: 


  Color vermellós o moradenc de les genives. 


  Superfície brillant i llisa. 


  Geniva edematosa, inflamada. 


  • Presència de sagnat espontani o durant el raspallat que, al contrari del que es pensa, no és normal que les genives sagnin habitualment, sinó que es tracta d’una alarma.  


  Sensibilitat dental (molèsties amb aliments freds, fruita …). 


  • Aparició de pus a la geniva (supuració). 


  Mal alè o olor de boca (halitosi). 


  • Pèrdua dels teixits que envolten la dent, que es tradueix en la retracció de la geniva i la sensació que la dent és cada vegada més llarga al quedar les seves arrels al descobert. 


  Mobilitat dentària sense causa aparent, com una caiguda o un cop. 


  Davant la presència de qualsevol d’aquests signes, cal visitar al seu dentista, és l’únic capacitat per diagnosticar definitivament una malaltia periodontal, establir la seva gravetat, així com el seu tractament.   

  + info: Malalties periodontals, què són?