• 14 AGO 17

    Dra. Palou: “Les obturacions de plata són segures, l’únic motiu per retirar-les de la boca és estètic”

    La doctora Cristina Palou respon a les principals preocupacions sobre les amalgames de plata

    Les amalgames de plata –o “obturacions de mercuri”, com les anomena molta gent–, tenen els dies comptats. El Consell de la Unió Europea s’ha proposat eliminar-les progressivament fins el 2030 i el primer pas serà prohibir el seu ús a partir de l’any que ve en els tractaments de dents de llet, en menors de 15 anys i en dones embarassades o en període de lactància. Hem de preocupar-nos si tenim una obturació de mercuri? La Dra. Cristina Palou ens respon a les preocupacions que han sorgit al voltant d’aquest tema.


    P: Són tòxiques les amalgames de plata?

    Dra. Palou: No, i d’això podem estar-ne totalment segurs. Aquestes amalgames són segures, estables i duradores. Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS)  com la Federació Dental Internacional (FDI)  han assegurat en moltes ocasions que són un material d’obturació segur i eficaç. Apart de plata i mercuri, les amalgames també estan compostes per estany, coure o zinc. Han tingut mala premsa perquè els vapors de mercuri són tòxics, però està demostrat que els nivells de mercuri que contenen les obturacions no ho són i, a més a més, mantenen una forma que no allibera aquests gasos.


    P: Però, si són tan segures, per què la Unió Europea les eliminarà progressivament?

    Dra. Palou: Com a mesura preventiva per reduir l’ús del mercuri en totes les seves aplicacions i el risc d’abocament al medi ambient. Per exemple, també s’eliminarà l’ús de mercuri en els termòmetres i instruments de mesura de la tensió arterial utilitzats a l’atenció sanitària. Les amalgames de plata poden contaminar el medi ambient si el dentista no les elimina correctament, d’aquí que la Unió Europea vulgui prescindir d’elles per prevenció. De totes maneres, les amalgames de plata cada vegada estan més en desús a favor dels compòsits (“obturacions blanques”) ja que els pacients els prefereixen per estètica. Tot i així, hi ha casos en els que segueixen sent la millor opció, per exemple per les càries subgingivals o per les dents de llet.


    P: És fals aleshores que puguin generar malalties greus, com esclerosi múltiple o Alzheimer?

    Dra. Palou: Totalment fals. Aquest tipus d’afirmacions són alarmistes i no es corresponen amb l’evidència científica actual, que no han trobat cap relació entre les amalgames i aquestes malalties. L’amalgama és un material estable amb més de 150 anys d’història i que porten milions de persones de tot el món a la seva boca. No existeix cap motiu sanitari pel que hagin de deixar de portar-les, a excepció d’efectes secundaris locals o reaccions al·lèrgiques, que són molt excepcionals i que, en tot cas, no suposen efectes sistèmics adversos.


    P: És recomanable substituir les obturacions de plata per compòsits?

    Dra. Palou: No és necessari ni tampoc recomanable en un principi, excepte si estan trencats o en mal estat, filtrats o amb càries al voltant. En cas que el pacient vulgui substituir-los per motius estètics, ha de tenir en compte que retirar-los sempre suposa l’eliminació de part de la dent sana. Per això, no recomano substituir les obturacions de plata en bon estat, llevat que el pacient ho demani i conegui aquestes  consideracions per endavant. Les obturacions de plata són segures, l’únic motiu per retirar-les de la boca és estètic.