• 11 NOV 19

    Embaràs: Puc fer-me un tractament dental si estic embarassada?

    Existeixen tractaments segurs i necessaris durant la gestació, i altres que poden esperar

    L’embaràs exigeix tota l’atenció de mares i pares. No cal dubtar-ne, però durant aquest període ens oblidem de la importància que té la boca en la mare i en el nadó que ve en camí. Per exemple, una embarassada amb periodontitis té el doble de possibilitats de patir un part prematur. Per això, és important saber que durant aquest període els tractaments dentals no són només segurs, sinó que en molts casos són necessaris per garantir la salut de la mare i l’adequat desenvolupament del fetus. 


    L’embaràs provoca una autèntica revolució hormonal en el cos de la dona, cosa que pot afectar a les seves genives, inflamant-les. És el que anomenem gingivitis gravídica o de l’embaràs. Evitar que les genives emmalalteixin i que la càries faci acte de presència han de ser les prioritats en la salut bucodental de l’embarassada. En aquests casos, en els que pugui existir infecció o dolor, així com en casos d’urgència, no tenim per què posposar el tractament ja que les conseqüències de la demora portaran més risc que el tractament en si.


    Puc fer-me “neteges dentals”?

    La profilaxis o tartrectomia, comunament anomenada “neteja dental”, és essencial per la prevenció de la salut oral durant l’embaràs i és recomanable realitzar-la durant el segon trimestre, i en funció del risc una cada trimestre. Això, juntament a una bona higiene bucodental, ens ajudarà a prevenir possibles problemes durant la gestació.


    És necessari tractar la gingivitis o periodontitis durant l’embaràs?

    Unes genives sanes són prioritàries, pel que és necessari tractar-les en cas de malaltia periodontal, independentment de l’estadi de l’embaràs. Existeix gran evidència científica que mostra els beneficis potencials d’aquest tractament durant l’embaràs. Tot i això, més important que el tractament és la prevenció ja que una dona amb gingivitis o periodontitis prèvies a l’embaràs té més risc de patir resultats adversos, principalment part prematur (abans de la setmana 37 de gestació) o baix pes. Per tant, és molt recomanable visitar al dentista des del moment en el que estem buscant l’embaràs per aconseguir les condicions de salut gingival òptimes prèvies.


    Una dent “picada” pot esperar?

    Si tens una càries, les bactèries que la provoquen passaran a la boca del teu nadó quan hagi nascut, amb gestos tan comuns como un petó o llepar la cullera amb la que li dones de menjar. Per això és important que la teva boca estigui sana. Així, el risc de transmissió serà molt menor.


    Les radiografies estan contraindicades?

    Encara que els dentistes evitem realitzar les radiografies de control rutinari durant l’embaràs, pot ser que necessitem realitzar-les en cas d’una urgència. Sigui com sigui, la radiografia és segura ja que la radiació és mínima i sempre prenem totes les precaucions per reduir els riscos, com protegir l’abdomen i el coll.


    Podria fer-me un emblanquiment o posar-me ortodòncia?

    Els emblanquiments s’han d’evitar durant l’embaràs ja que la majoria dels agents blanquejadors contenen peròxid d’hidrogen, que afavoreix l’alliberació de mercuri de les restauracions d’amalgama (“empastament de plata”), en cas que es tinguin. Encara que poden utilitzar-se tècniques per reduir l’emissió de vapors de mercuri, és recomanable posposar l’emblanquiment dental.

     

    Per altra banda, la Societat Espanyola d’Ortodòncia (SEDO) assegura que no existeix inconvenient per posar-se ortodòncia durant l’embaràs. No obstant, si ja s’està embarassada, recomana esperar a que el nadó hagi nascut per iniciar el tractament ja que algunes de les proves complementàries per obtenir diagnòstics més precisos podrien no ser aconsellables durant la gestació per evitar riscos innecessaris.

    + info: Com afecten les hormones a la boca de la dona