• 24 SET 19

  Ensenya’m les dents i et diré si ets celíac

  Els símptomes de la intolerància al gluten també poden manifestar-se a la boca

  La boca pot donar-nos molta informació sobre la resta del cos. És el que succeeix, per exemple, amb la celiaquia. Les persones amb alguna intolerància al gluten poden presentar signes de la malaltia celíaca a les seves dents i genives, pel que visitar al dentista ajuda a la detecció precoç de la celiaquia, inclús abans que apareguin els primers símptomes en el sistema digestiu o en altres parts del cos. T’expliquem com la intolerància al gluten pot manifestar-se a la nostra boca.


  La malaltia celíaca afecta a l’ 1 % dels europeus, segons la Federació d’ Associacions de Celíacs d’ España (FACE) i és més freqüent en dones que en homes. No obstant, un 75 % de les persones afectades està sense diagnosticar. Aquesta patologia fa que l’intestí prim es vegi afectat pels aliments amb gluten, una proteïna present en el blat, l’ordi i el sègol, principalment. La conseqüència més important d’aquesta atrofia és la disminució en l’absorció de nutrients, i els seus símptomes solen reflectir-se en el sistema digestiu, però també en altres parts del cos, com a la boca.


  Com afecta la celiaquia a la salut bucodental?


  1. Alteracions en l’esmalt. Els celíacs solen absorbir pitjor el calci i, com a conseqüència, es molt comú en ells l’anomenada hipoplàsia d’ esmalt, un trastorn que canvia la coloració de les dents, creant taques marrons o groguenques, i eliminant la brillantor de la superfície de l’esmalt. Aproximadament la meitat dels celíacs presenta aquests defectes en l’esmalt, que són més freqüentes en els nens.

  2. Aftes bucals recurrents. Els intolerants al gluten tenen amb freqüència aftes a la boca, probablement com a conseqüència de la deficient absorció de ferro, zinc i vitamines del tipus B. Encara no existeix evidència científica que estableixi una relació directa entre aquestes úlceres i la celiaquia, si que s’ ha constatat que en un de cada tres celíacs aquestes desapareixen amb una dieta sense gluten.

  3. Retard en l’erupció de les dents. Les dents poden tardar més en sortir i inclús poden créixer de forma asimètrica.

  4. Boca seca. Els intolerants al gluten solen tenir alterades les glàndules salivals i veuen disminuïda la producció de saliva, cosa que provoca sequedat bucal i, per tant, possibles dificultats a l’hora de parlar, mastegar, empassar…, així com més  probabilitats de tenir mal alè.

  5. Càries. Els pacients celíacs tenen una alta freqüència de càries degut a les alteracions de l’esmalt i a l’escassetat de saliva, que juga un paper protector en la nostra boca.  Com cuidar la meva boca si sóc intolerant al gluten


  Com en qualsevol altre cas, el punt clau per tenir una boca sana és complir amb la higiene oral diària: dos raspallats al dia d’un mínim de dos minuts i l’ús del fil o raspalls interproximals com a mínim una vegada al dia. També cal evitar els aliments que contenen gluten, és important reduir el consum d’aliments àcids i ensucrats ja que faciliten el desgast de l’esmalt i la càries. Per últim, és fonamental complir amb les visites periòdiques al dentista. Recorda, a més, que existeix un enorme percentatge de celíacs no diagnosticats, pel que anar al dentista és una bona manera de detectar la malaltia de forma precoç i evitar, així, desenvolupar problemes més greus.