• 11 JUL 18

  Hipersensibilitat dental: per què tinc “esgarrifances” a les dents?

  Aquesta sensació dolorosa, aguda i breu apareix davant l’abús d’aliments i begudes àcides, una tècnica de raspallat agressiva o l’acumulació de placa bacteriana

  Granissats, gelats, refrescs, sucs… No hi ha estiu sense ells. Però tanta beguda àcida i ensucrada i tant canvi de temperatura pot provocar-nos “esgarrifances a les dents”. Es tracta d’hipersensibilitat dental, un dolor agut i breu que no pot atribuir-se a cap altra malaltia o defecte dental i que afecta, segons la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA), a una de cada quatre persones adultes, especialment a aquelles entre 25 i 45 anys. 


  La hipersensibilitat dental apareix quan la nostra dentina (el teixit que hi ha sota l’esmalt) queda exposat a estímuls tèrmics (aliments i begudes fredes o calentes), tàctils (raspallat), osmòtics (aliments àcids, sucres, etc.) o químics o evaporatius (aigua o aire). I això passa per una tècnica de raspallat agressiva, l’ús de raspalls amb filaments durs i pastes dentals abrasives, l’abús d’aliments i begudes àcides (begudes energètiques, refrescs, vinagre, vi, suc de cítrics, etc.) i l’acumulació de placa bacteriana. Com més exposada estigui la nostra dentina, més probabilitats tindrem de patir hipersensibilitat. 


  I si no es tracta, la hipersensibilitat pot fer que un gest tan necessari, rutinari i , per què no?, plaent com menjar o beure arribi a convertir-se en un malson diari, disminuint  la nostra qualitat de vida. Però no només això. Si no es tracta, al dificultar la higiene oral diària, pot afavorir a l’aparició de problemes més greus com les malalties periodontals o les càries en els colls de les dents. 


  Consells per combatre la hipersensibilitat dental 

  Per tractar la hipersensibilitat, des de Clínica Cervera aconsellem: 


  1. Per la higiene bucodental: 

  • Utilitza un raspall amb filaments suaus i arrodonits.  

  • Utilitza poca quantitat de pasta de dents (de la mida d’un pèsol). Raspalla’t tres vegades al dia i no glopegis amb aigua després del raspallat perquè així el dentífric faci el seu efecte. 

  • Evita tècniques de raspallat traumàtiques. No facis pressió ni freguis el raspall de forma agressiva. 


  2. En l’alimentació:

  • Redueix el consum d’aliments i begudes àcides.  

  • Fes que el pas per la boca de begudes àcides sigui el més breu possible. No beguis a xarrups ni les degustis més temps del necessari. Pots ajudar-te, inclús, amb una palleta. 

  • Acaba els teus àpats amb un aliment alcalí o neutre, como una molla de pa o una mica de formatge, i glopeja la boca amb aigua. 


  3. Segueix els consells personalitzats del teu dentista, és qui pot recomanar-te productes d’higiene bucodental específics per la hipersensibilitat dental o aplicar-te tractaments per reduir-la. 


  Existeixen persones amb un risc més alt de patir hipersensibilitat dental, com aquelles amb recessió gingival i les que tenen problemes periodontals o una exposició anormal en els colls de les dents, o les que pateixen bulímia. Si et trobes en algun d’aquests casos, extrema les precaucions.