• 29 JUL 20

  Implants, ponts o “dentadura postissa”: Quina és la millor pròtesi dental?

  T’expliquem per què és important reposar una dent perduda i quina és la millor opció per fer-ho

  La pèrdua d’una dent  ocasiona conseqüències negatives més enllà de l’estètica. Afortunadament, avui en dia comptem amb les pròtesis dentals per reposar dents perdudes. N’hi ha de fixes i de removibles (“de posar i treure”), amb diferents característiques i avantatges, implants, ponts, “dentadures postisses”… Quina és la millor pròtesi dental? 


  Quin problema hi ha quan no es reemplaça una dent absent? 

  Perdre una o vàries dents i no reposar-les ens crearà problemes a la masticació i salut de la nostra boca, a part d’espatllar-nos el somriure. Per exemple, farà que les dents adjacents tendeixin a ocupar el forat lliure i acabin desplaçant-se i separant-se, provocant també que sigui més fàcil l’ acumulació de placa bacteriana entre elles.


  Per tant, reemplaçar la dent perduda no només és important, sinó que també és urgent. Si tardem en restituir-la, les dents veïnes ocuparan part de l’espai i seran necessaris tractaments previs, més complexes i costosos, per col·locar la pròtesi dental.


  En què consisteix la pròtesi dental?

  Anomenem així a un aparell o peça que es fabrica a mida de cada pacient per reposar o substituir les dents perdudes. Es fixen a la boca per completar parcial o totalment les dents absents en un maxil·lar. Generalment, existeixen dos tipus de pròtesis: les fixes i les removibles (“de posar i treure”).


  Tipus de pròtesis dentals


  a) Pròtesis removibles 

  Ens les podem treure i posar fàcilment nosaltres mateixos.  Solen ser més senzilles de confeccionar i més econòmiques. N’hi ha: 


  • De resina, que solen utilitzar-se com a opció temporal, mentre la nostra boca està essent tractada d’altres problemes abans de passar a una pròtesi fixa. És el que comunament coneixem com “dentadura postissa”. 


  • Esquelètiques (metàl·liques). Més estables i còmodes que les de resina.


  b) Pròtesis fixes

  Són més estètiques, amb una aparença més natural. Poden ser:


  • Dentosuportades, conegudes com a “pont dental”. Reposen espais recolzant-se amb les dents veïnes, que seran prèviament tallades (“llimades”) per després ser recobertes per corones o “fundes”, que subjectaran les dents artificials (pòntiques).


  • Implantosuportades, més conegudes com implants dentals. Mitjançant un procés quirúrgic, es col·loquen un o varis implants. No només és la opció més avançada i estètica de totes, sinó també la més conservadora ja que no és necessari tallar les dents veïnes. 


  Quina és la millor opció protèsica per reposar les dents?

  La subjecció, fermesa i comoditat de les pròtesis fixes són superiors a les de les opcions removibles, ja que ens dóna més seguretat al mastegar i al parlar. Sempre que sigui possible un implant dental evitarà malmetre les peces adjacents. No obstant, la decisió de la millor pròtesi dependrà de varis factors, com les característiques particulars de cada pacient. Per tant, la millor pròtesi dental és la que el teu dentista et recomani després de realitzar un estudi inicial i exposar-te les indicacions, avantatges i limitacions de cada opció.