• 03 JUL 20

    La higiene dental professional: mites i veritats de la profilaxis

    Tot i ser un dels tractaments més coneguts i demanats, la higiene bucal està envoltada de falses creences

    És dolorós? Ratlla l’esmalt? De veritat és tan necessària? Aquests són només alguns dels dubtes que giren entorn la higiene dental professional, també anomenada profilaxis. Encara que és un tractament molt conegut, està perseguit per molts mites i falses creences. A continuació, anem a explicar-t’ho. Para atenció!


    1. La higiene dental és dolorosa
      Fals!  Avui en dia utilitzem aparatologia avançada que, en el pitjor dels casos, podria causar petites molèsties, però no dolor. L’excepció són els pacients amb genives inflamades o molt sensibles, que podrien arribar a sentir alguna lleu molèstia en moments puntuals, però també en aquests casos pot aplicar-se anestèsia local si així ho desitgen. 

    2. Ratlla l’esmalt de les dents
      En absolut. Una profilaxis no desgasta l’esmalt. L’aparell d’ ultrasons produeix aigua amb una freqüència d’ones vibratòries que trenquen la tosca (“sarro”) de la superfície de la dent sense afectar a l’esmalt. 

    3. Cal fer-la una vegada a l’any si o si
      No necessàriament és així! La periodicitat amb la que hem de fer-nos aquest tractament depèn de les nostres característiques concretes i és el dentista qui ha d’indicar-nos cada quant temps és recomanable fer la higiene. Depenent del risc individual, es recomana un interval entre visites de 3 mesos a 1 any.  

    4. Si segueixo una bona higiene bucal diària no la necessito
      Error! La higiene dental professional és un tractament preventiu que ha de realitzar-se encara que es tingui una bona higiene oral tots els dies. Hi ha zones on el raspall de dents no arriba amb eficàcia, pel que acumularem placa bacteriana tot i raspallar-nos correctament i amb freqüència. A més, si aquesta placa ja s’ha convertit en tosca, la profilaxis serà l’única manera d’eliminar-la. 

    5. Serveix per tractar la periodontitis
      No. Serveix per prevenir les malalties de les genives, però no per tractar-les una vegada que han aparegut. Moltes persones confonen les higienes dentals amb els  raspats i allisats radiculars (mal anomenats “curetatges”). Encara que els dos tractaments són molt útils per fer front a la malaltia periodontal, juguen papers diferents i s’utilitzen en moments diferents.


    En definitiva, les higienes dentals són una eina de prevenció fonamental per la salut de la nostra boca. És important que sigui un professional qui les realitzi i qui estableixi la periodicitat amb la que s’han de dur a terme. 

    + info: Les higienes dentals serveixen per tractar la periodontitis?