• 12 FEB 19

    La llet materna causa càries dental?

    Donar el pit no provoca càries, tot i que podria ser un factor de risc

    Un recent titular de premsa ha tret a la llum un tema controvertit: “Hi ha un boom de les càries en els nens per abusar de la lactància materna”. Afortunadament, no és del tot cert. Donar el pit no provoca càries, tot i que podria considerar-se un factor de risc si va unit a una higiene oral deficient, al consum d’aliments complementaris ensucrats en la dieta, a la susceptibilitat individual, a la transmissió de bactèries per part dels pares, etc. 


    Per tant, la llet materna, per si sola no resulta criogènica. No obstant, diversos estudis han demostrat que, en combinació amb altres carbohidrats o administrada amb una alta freqüència durant la nit o a demanda del nen, si que s’associa a càries primerenques. Són càries que apareixen quan la dent erupciona, en superfícies llises, i que progressen ràpidament causant un gran impacte a les dents. 


    En quins casos la lactància materna pot provocar càries?

    Com diem, encara que la llet materna, pel fet de tenir lactosa pot produir càries, també s’han de donar altres factors. Segons la Societat Espanyola d’ Odontopediatria, la càries en els lactants es pot donar a edats primerenques perquè, entre altres motius: 


    • La lactància nocturna s’ ha prolongat sense restriccions i sense prendre les mesures necessàries d’higiene.

    • La dieta del nen ha inclòs aliments complementaris ensucrats sense la suficient protecció de fluor.

    • Hi ha hagut una transmissió de les bactèries de la càries de pares a fills, principalment a través de la saliva (al xuclar el seu xumet, al besar-los a la boca, al compartir utensilis de menjar amb ell, al bufar la seva cullera, etc.). 


    Què podem fer per reduir el risc de càries en lactants?

    La clau per prevenir la càries és la higiene oral diària. Quan abans es comenci, menors seran les probabilitats de que el nen desenvolupi càries i malalties de les genives (periodontitis). Devem  seguir les següents pautes:


    • Realitzar la higiene bucodental immediatament  després de la toma.

    • Deixar espai entre les tomes perquè es restableixi el pH oral amb la producció de saliva i la dent tingui temps de recuperar-se dels atacs àcids que es produeixen amb cada ingesta d’aliments.

    • Disminuir les tomes nocturnes a partir de l’any d’edat.

    • Evitar l’ús del biberó amb sucs o hidrats de carboni. Pot utilitzar-se amb aigua, per exemple, utilitzant-lo com a element tranquil·litzador més que nutricional.


    D’aquesta manera reduirem significativament la probabilitat de càries i aconseguirem que el nostre fill es beneficiï dels avantatges  contrastats de la lactància materna, que facilita un adequat creixement dels maxil·lars, estimula la respiració nasal del nadó i disminueix el risc de maloclusions.