• 18 SET 19

  Per què cuidar de les teves genives és una bona idea per prevenir l’Alzheimer

  Una bactèria relacionada amb la periodontitis podria crear processos inflamatoris al cervell

  Probablement no n’hauràs sentit a parlar. S’anomena ‘Porphyromonas gingivalis’ i és una bactèria present en les genives malaltes, amb periodontitis, capaç de propiciar problemes molt més enllà de la boca, com en el cervell, des d’on podria intervenir en l’origen de l’Alzheimer, segons una sèrie d’estudis publicats a la revista científica

  Science Advances. Com és possible? Què podem fer des del punt de vista de la salut oral per disminuir la probabilitat de patir Alzheimer?


  Cada vegada més estudis demostren que aquesta bactèria passa al torrent sanguini i causa processos inflamatoris en el teixit cerebral que, finalment, podrien acabar provocant Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives. La Porphyromonas gingivalis és també la bactèria periodontal més rellevant i la més freqüent en periodontitis a España. Encara que no causa Alzheimer per si sola, la seva presència si que augmenta substancialment el risc de desenvolupar la malaltia i provoca una progressió més ràpida en cas de tenir-la.


  La bona notícia

  La bona notícia és que aquest estudi mostra que hi ha algunes coses que es poden fer per prevenir o retardar l’Alzheimer, com mantenir una bona higiene bucodental al llarg de tota la vida mitjançant l’ús del raspall de dents i el fil dental, a més d’acudir regularment al dentista, cosa que ens ajudarà a detectar la malaltia periodontal de forma precoç, quan encara sigui una gingivitis (pas previ a la periodontitis).


  Si un dels nostres familiars té Alzheimer, és fonamental que vigilem la salut de les seves dents i genives ja que el deteriorament cognitiu progressiu limitarà els seus hàbits d’higiene oral. 


  No ho oblidis: Cuidar de les teves genives podria ajudar-te a prevenir o retardar la demència.