• 13 ABR 18

  Puc encomanar la periodontitis a la meva parella quan li faig un petó?

  Encara que les bactèries causants de la periodontitis es transmeten per la saliva, són necessaris més factors, com susceptibilitat genètica, mals hàbits d’higiene o el tabac, entre altres

  Periodontitis… Una malaltia desconeguda per la majoria dels pacients que la pateixen i que no són pocs, doncs es tracta d’ una de les patologies més prevalents en l’ésser humà. Per això, des de Clínica Cervera aprofitem el Dia Internacional del Petó per aclarir un dubte comú entre els que tenen periodontitis o “piorrea” i, a la vegada, parella estable: És la periodontitis contagiosa?  


  El vehicle de transmissió és la saliva, pel que la principal forma de transmissió bacteriana és el petó. Estudis realitzats en els últims anys en parelles estables de més de 10 anys, en els que s’han analitzat les bactèries presents a les seves boques, demostren l’existència del mateix perfil bacterià. Per tant, si un dels dos membres de la parella pateix periodontitis o “piorrea”, les bactèries que la poden provocar passaran a la boca de l’altre, augmentant així les possibilitats de contraure-la també.  


  No fer petons és la solució?

  I tant que no! Podeu i heu de seguir demostrant-vos el vostre amor a base de petons. És cert que les bactèries causants de la periodontitis es poden transmetre per la saliva, però també són necessaris altres factors, com la predisposició genètica, mals hàbits d’higiene, el tabac o la diabetis mal controlada.


  Per això, en principi no és necessari que modifiquem els nostres hàbits de parella. Conviure amb una persona amb periodontitis no significa que haguem de tenir la malaltia. Però com que suposa un risc, són recomanables les revisions periòdiques amb el dentista i una òptima higiene bucodental per part dels dos i evitar factors de risc. 


  D’altra banda, si la periodontitis ja ha format part de la nostra vida o de la nostra parella, el tractament periodontal preventiu no ha d’oblidar-se. Evitarem una reaparició de la malaltia i per tant un risc de transmissió de les bactèries.


  En definitiva, celebreu el Dia Internacional del Petó como es mereix, però amb les boques sanes. 

  + info: Malalties periodontals, què són?