• 05 AGO 19

  Tractament Periodontal Preventiu (o com evitar la reaparició de la periodontitis)

  No és una higiene de boca, sinó una actuació mèdica personalitzada

  La periodontitis o piorrea es cura, però pot reaparèixer. Qualsevol persona que hagi patit una malaltia periodontal és susceptible de tornar a patir-la, per això és necessari l’anomenat tractament periodontal preventiu o manteniment periodontal, que mai s’ha de confondre amb les profilaxis o “higienes bucals”. T’expliquem en què consisteix.


  El fet d’haver patit una periodontitis no només significa que no puguem tornar a patir-la, sinó que inclús existeix una major probabilitat que això passi, com també succeeix amb altres malalties, com l’infart de miocardi. Encara que no es pot eliminar aquesta susceptibilitat, afortunadament si que podem reduir-la si mantenim controlats els factors de risc que propicien l’aparició i desenvolupament de la malaltia periodontal, com el tabac, i si seguim un programa preventiu amb el nostre dentista.


  En què consisteix el manteniment periodontal? 

  Bàsicament, a través del tractament periodontal preventiu realitzem un control de l’estat de salut de les genives, apliquem tècniques de prevenció i actuem en cas que detectem algun brot de la malaltia. Concretament, el manteniment periodontal consisteix en:


  1. Monitorització. Controlem periòdicament l’estat de les genives (generalment, de dues a quatre vegades a l’any depenent de les característiques i susceptibilitat de cada pacient) per detectar precoçment qualsevol possible reaparició de la periodontitis.

  2. Control de placa. Es revisa el raspallat del pacient i nivell d’higiene per tenir un menor risc de recidiva amb la malaltia.

  3. Eliminació de brots. En cas de detectar una reactivació de la malaltia, aplicarem procediments mecànics, quimioteràpics o quirúrgics, en funció de cada situació.

  4. Eliminació de placa i càlcul subgingival. De manera preventiva, eliminarem la placa bacteriana que pugui haver-se allotjat sota la geniva (les denominades “bosses periodontals”), cosa que redueix considerablement el risc de brots.


  Aquests són els quatre pilars d’un correcte manteniment periodontal i cap d’ells està inclòs en una profilaxis dental, que es limita a netejar la superfície de les dents, és a dir, les zones supragingivals (per sobre de la geniva). A més, a Clínica Cervera, com a part del manteniment o suport periodontal, treballem la motivació del pacient i li ensenyem les tècniques d’higiene més adequades. D’aquesta manera aconseguim l’èxit a llarg termini del tractament periodontal.

  + info: Tractament periodontal