• 27 MAR 18

  Troneres: per què apareixen triangles negres entre les dents i com eliminar-los?

  Dents amb forma triangular, seqüela de la periodontitis i recessió de les genives, les seves causes principals

  En ocasions, fisiologia i estètica no van de la mà. És el que passa amb les troneres (triangles negres entre dents) que, ens agradin o no, han d’existir. Els espais entre dents solen estar coberts per la papil·la gingival (part de la geniva), però en alguns casos poden aparèixer aquests espais anomenats troneres. Normalment, són visibles a l’arcada inferior, depenent de les característiques de la geniva i de la forma de les dents, encara que en ocasions no es perceben a l’estar brutes amb càlcul. El problema estètic apareix quan són massa evidents, cosa que succeeix especialment en adults. 


  Per què apareixen les troneres?

  Tres són els motius principals pels que apareixen els espais interdentals en forma de triangle: 


  1. Dents amb forma triangular.  L’apinyament de les dents fa que, en ocasions, les troneres no s’apreciïn. Però després d’un tractament d’ortodòncia, es fan visibles.


  2. Seqüela de la periodontitis o “piorrea”. Poden fer-se visibles amb l’evolució de la malaltia o després del seu tractament. 


  3. Diastemes, que són petits espais entre les dents degut a la separació existent entre elles.


  Com eliminar les troneres

  Si la mida d’aquests triangles negres arriba a ser antiestètic, podem tractar-los independentment de la seva causa. Existeixen varies opcions: 


  1. LaminatsJa siguin de composite o ceràmica, no sempre poden cobrir les troneres per complet. Dependrà de la seva mida. Si són molt amples i les dents estan separades, el disseny dels laminats seria massa abrupte per poder eliminar les troneres, amb el  perjudici que això pot tenir per la higiene i la salut de la geniva. A més a més, a vegades es més estètic deixar algun espai entre dents i que aquestes tinguin una forma més natural, no excessivament rectangulars. 


  2. Stripping i tancament d’espais. Consisteix en eliminar aproximadament 0,5 mm d’esmalt interproximal de cada dent i tancar aquest espai amb ortodòncia.