• 27 OCT 22

    Aquests són els 10 manaments per tenir cura del teu raspall de dents

    El tens a prop del vàter o al costat d’altres raspalls? És hora d’un canvi

    El raspall de dents és sant de tota devoció. S’ho mereix tot perquè és una eina indispensable per mantenir la nostra boca sana. S’encarrega d’eliminar restes d’aliments i bactèries de les nostres dents i genives, però, a on van a parar aquestes? Correcte, al teu raspall. Per molt fort que hi tiris el raig d’aigua després de raspallar-te, les bactèries poden retornar-hi de diverses maneres. Per això, si no vols que es tanqui el cercle i tornin novament a la teva boca, et direm quins són els 10 manaments que has de seguir perquè el teu raspall sempre estigui a punt per fer la seva feina.  


    Per què haig de cuidar el raspall de dents?

    Un raspall de dents té una vida d’uns 3 mesos i hem d’aconseguir que durant tot aquest període es mantingui en les millors condicions higièniques. En el transcurs d’aquests mesos els filaments es van debilitant i perdent eficàcia, i la contaminació bacteriana pot anar-s’hi instal·lant. Normal, el teu raspall ha fet front com a mínim un parell de vegades al dia a milions de bactèries, sang, detrits bucals… S’ha fet càrrec de tota la feina bruta per què tu puguis lluir un somriure sa i radiant.


    Però mentre no arriba l’hora de la seva merescuda jubilació, depèn de tu allargar la seva vida útil i lliure de gèrmens el màxim possible. Com? Seguint aquests 10 manaments: 


    1. No el comparteixis amb ningú. És intransferible. El teu raspall de dents és teu, i només teu, independentment dels vincles afectius que puguis tenir al teu voltant. Cosa que ens porta al següent consell. 


    2. No el tinguis juntament amb altres raspalls. Si l’endreces juntament amb altres raspalls, la transmissió de gèrmens està garantida. Per tant, no ha de compartir recipient o got amb altres raspalls, o com a mínim hauran de mantenir-se separats evitant el contacte entre ells.


    3. No oblidaràs rentar-te les mans. Higiene de principi a fi. Renta’t les mans sempre abans i després de manipular el teu raspall, amb l’objectiu de no traspassar bactèries d’un lloc a l’altre.


    4. No el desis sense netejar. Neteja’l després del raspallat. No n’hi ha prou amb fregar el capçal amb aigua  de l’aixeta. De tant en tant també l’has de desinfectar. Pots submergir-lo en un col·lutori amb clorhexidina durant 1 minut. No oblidis netejar també el mànec del raspall. Pot estar carregat de brutícia, restes de pasta de dents i, en definitiva, de més gèrmens.


    5. No el deixaràs mullat. Agita’l després de rentar-lo i endreça’l sol i amb el capçal cap amunt i a l’aire.


    6. No el taparàs. Utilitzar fundes sense ventilació o desar-lo en envasos tancats genera un ambient humit que fa que les bactèries proliferin. Són més recomanables els caputxons amb orificis, ja que permeten la ventilació, afavoreixen que s’assequi i eviten el contacte amb els filaments d’altres raspalls (en el cas que no el tinguem en un lloc exclusiu).


    7. No el pressionaràs. Un dels principals motius que fan més curta la vida útil del raspall és pressionar-lo massa contra les dents. No només és innecessari pressionar durant el raspallat, sinó que pot provocar-nos problemes, com la recessió de genives. Fes-te la idea que el raspall és una escombra i no un pal per fregar, i hem d’escombrar i no fregar amb força.


    8. No el tindràs a prop del vàter. A l’estirar de la cisterna les bactèries viatgen molt més lluny del que podríem pensar. Per això, has de mantenir el teu raspall de dents com a mínim a un metre del vàter i no oblidis tenir sempre tancada la tapa, sobretot abans de la descàrrega de la cisterna. Seria millor que el tinguessis dins d’un armari, intentant que estigui ben ventilat. Només així podràs evitar que les bactèries que campen lliurement pel nostre bany acabin al teu raspall de dents.


    9. No el posaràs al rentaplats. A primera vista podria semblar bona idea, però no ho és. De fet, posar el teu raspall de dents al rentaplats o microones (si, microones) amb la intenció de desinfectar-lo, pot acabar fent-lo malbé. 


    10. No allargaràs la seva vida més del necessari. Per molt que li hagis agafat afecte a aquest raspall de dents, pot ser que ja hagi arribat el moment de l’acomiadament. L’estat dels seus filaments i el pas del temps et diran quan és el moment de renovar-lo. 


    Has estat refredat?

    Si has estat refredat, amb grip, amb covid o has patit alguna infecció a la boca o a la gola, serà millor que canviïs el teu raspall de dents per un de nou. Els gèrmens podrien seguir presents en els filaments del raspall i reactivar la infecció.