• 29 ABR 24

  Com influeix la saliva a la teva salut

  Menjar, parlar, combatre infeccions... Ni t’imagines en la quantitat de processos que intervé la teva saliva

  Avui volem parlar-te d’un aspecte que sovint no es valora prou, però és essencial: la saliva. Sabies que aquest fluid natural no només facilita les nostres funcions diàries com menjar i parlar, sinó que també juga un paper molt important en la salut de la teva boca? La saliva és molt més que aigua; és una defensora activa de les teves dents i genives.


  La nostra saliva actua com un primer escut contra les bactèries i les malalties dentals. Des del moment en que un aliment toca la llengua, la saliva comença a treballar, no només per ajudar-te a digerir, sinó també per protegir les teves dents de la descomposició i les malalties. Aquest líquid meravellós conté components que neutralitzen els àcids, combaten els gèrmens i reparen l’esmalt de les teves dents. A Clínica Cervera, t’expliquem com la saliva influeix significativament en el teu benestar bucodental i com pots optimitzar el seu funcionament per mantenir una boca sana.


  Per què serveix la saliva?

  La saliva és essencial pel manteniment d’una salut bucodental òptima. Aquest líquid vital no només facilita processos bàsics com la deglució i la digestió dels aliments, sinó que també juga un paper crític en la protecció de les nostres dents i genives contra patògens i malalties. La presència contínua de saliva a la boca és fonamental per mantenir l’equilibri natural i la integritat dels teixits orals.


  Un flux adequat de saliva ajuda a prevenir problemes dentals comuns, com la càries i la gingivitis. La saliva actua neutralitzant els àcids que els aliments, especialment aquells rics en midó com l’arròs, deixen a la boca. Aquest procés de neutralització és vital per prevenir l’erosió de l’esmalt dental i mantenir la fortalesa de les dents.


  Funcions de la saliva

  La saliva compleix vàries funcions clau que són essencials per la salut bucodental:

  • Digestió: La saliva humiteja els aliments per formar el bol alimentari, facilitant la deglució i evitant ennuegaments. Aquest procés és crucial per a una digestió eficient des del moment inicial de la ingestió d’aliments.
  • Gust: Millora la percepció del gust al dissoldre substàncies químiques dels aliments que estimulen les papil·les gustatives, cosa que permet una millor experiència gustativa.
  • Protecció de l’esmalt: Conté ions com el calci, el fosfat i el fluor que s’uneixen a la hidroxiapatita en l’esmalt dental, reforçant-lo i ajudant a prevenir el seu desgast per àcids i bactèries.
  • Manteniment del pH neutre: Ajuda a mantenir un pH equilibrat a la boca, per dificultar la proliferació de bactèries que poden causar càries i malalties periodontals.
  • Neteja: Arrossega restes d’aliments i cèl·lules mortes de la boca, reduint l’acumulació de placa bacteriana i millorant la higiene oral general.
  • Defensa antibacteriana: Inclou enzims com el lisozim i agents antimicrobians que ataquen a les bactèries patògenes, reduint el risc d’infeccions.
  • Analgèsic natural: La saliva conté opiorfina, un analgèsic natural que podria ser més potent que les endorfines, proporcionant un alleujament del dolor oral.  Símptomes relacionats amb la saliva que indiquen que alguna cosa no va bé

  Una producció insuficient de saliva, o xerostomia, pot ser un indicador de problemes de salut que requereixen atenció. Per això, si observes signes de sequedat bucal, como dificultat per empassar aliments, mal alè persistent, o sensació de cremor a la llengua, et recomanem que visitis al teu dentista. Aquests símptomes poden indicar des de deshidratació fins a condicions més serioses com diabetis o malalties autoimmunes com el síndrome de Sjögren.


  La saliva i la càries

  La relació entre la saliva i la càries dental és significativa. Un flux salival òptim no només ajuda a netejar les dents de restes d’aliments, sinó que també equilibra el pH bucal. Quan la producció de saliva disminueix, augmenta el risc de càries, ja que no hi ha suficient saliva per combatre els àcids produïts per la placa bacteriana.


  En definitiva, la saliva és una aliada crucial en la lluita contra les malalties bucodentals. Entendre la seva importància i com maximitzar la seva efectivitat ajudarà a millorar les pràctiques d’higiene oral i, a una millor salut bucodental. Recorda: una boca sana comença amb l’adequada producció i manteniment de la saliva, essencial per gaudir d’una vida plena i saludable.