• 01 MAR 18

    La millora del rendiment esportiu comença per unes genives sanes

    La periodontitis augmenta el risc d’aparició de contractures musculars, fatiga i una recuperació més tardana de les lesions

    “L’esport és salut” és una frase que està en l’ideari popular del segle XXI. I és ben certa. La pràctica esportiva regular com a part d’un estil de vida saludable limita els riscos d’alteracions en el cos en general i a la boca en particular. Però de la mateixa manera que l’esport influeix en la salut oral, poden problemes d’origen bucodental causar una disminució del rendiment esportiu? 


    Segons els estudis disponibles actualment, unes genives malaltes poden causar una inflamació general (sistèmica) que afecta a la salut global. Les malalties periodontals, com infeccions bucals que causen inflamació, afecten tant a les genives com a la resta del cos al generar un estat inflamatori que afavoreix el desenvolupament de malalties tan importants com les cardiovasculars (incloent l’infart de miocardi) o respiratòries, entre altres, que afecten també al rendiment esportiu. 


    A més, la periodontitis (o “piorrea”) es relaciona de manera directa amb la reducció de la força muscular en l’abdomen, flexions de braços i carrera, i es vincula amb un risc més elevat d’aparició de contractures musculars, fatiga muscular i una recuperació més tardana de les lesions musculars. Això es deu a que la infecció s’escampa des de la boca pel torrent sanguini afectant als músculs i articulacions de l’esportista, d’aquí que una situació d’infecció crònica pugui arribar a originar artritis o tendinitis. 


    Relació bidireccional 

    La relació entre la pràctica esportiva i la salut bucodental té una doble vessant. Ja hem explicat com unes genives que no estan sanes poden influir negativament en el rendiment esportiu. Però a més a més, està demostrat que l’esport té un efecte antiinflamatori i millora el sistema immunològic. 


    Diversos estudis científics internacionals indiquen que les persones que practiquen esport de manera habitual tenen menys risc de presentar factors inflamatoris que propicien l’aparició de malalties com la periodontitis. Inclús, s’ha establert una relació entre la obesitat, la bona salut física i la periodontitis: les persones amb un índex de massa corporal més baix i amb més consum d’oxigen durant l’exercici acostumen a tenir una millor salut periodontal. També és conegut que la obesitat pot ser un factor de risc de periodontitis.


    El taló d’Aquiles de l’esportista d’elit

    Encara que aquesta relació bidireccional entre malaltia de les genives i rendiment esportiu afecta tant a aficionats com a esportistes d’elit, aquests darrers han de mostrar més atenció a la seva salut bucodental tenint en compte l’esforç extrem amb el que  sotmeten al seu organisme. 


    No obstant, la salut bucodental és el taló d’Aquiles de l’esport d’elit. Ho demostra un estudi d’un grup d’investigadors de la University College London (UCL), liderat pel professor Ian Needleman. Després de sotmetre a uns 300 esportistes a un examen oral van comprovar que més del 75 % presentava gingivitis i el 15 % periodontitis. Un de cada tres d’aquests atletes va reconèixer que una salut bucal deficient influïa en la seva qualitat de vida i un 18 % en el seu rendiment esportiu. 


    Aquestes evidències científiques haurien d’aportar-nos un extra de motivació per realitzar activitat física amb regularitat i mantenir un pes saludable, a més de cuidar la salut de les nostres genives, de les que depèn en gran part la nostra qualitat de vida.