• 21 SET 18

    Les patologies orals més comuns en els nounats

    No us espanteu! T’ expliquem què són la lesió per succió, les dents natals, el fre lingual curt, la infecció per fongs i el quist gingival i com actuar en cada cas

    Els veiem petits i indefensos, no els traiem la vista de sobre ni un segon al dia i, davant del més mínim símptoma estrany, ens preocupem. A vegades en excés... Per això, des de Clínica Cervera volem posar el nostre granet de sorra per ajudar-vos amb la difícil tasca de ser mares o pares explicant quines són les patologies orals més comuns en els nounats i com actuar en cada cas. 


    • Lesió per succió. Es tracta d’una petita ampolla que apareix en el centre del llavi superior pel frec amb el pit de la mare o amb la tetina del biberó. S’ha d’evitar tocar-ho, per no causar ferides, i esperar a que es desprengui per si sol. 


    • Dents natals o neonatals. Encara que no es comú, els nadons poden néixer amb dents (natals) o que aquestes creixin durant els seus primers 30 dies de vida (neonatals). Solen aparèixer a la geniva inferior, on posteriorment sortiran les dents incisives centrals.  Tenen poca arrel i no estan ben formades. Per això, les dents natals i neonatals s’extreuren, ja que poden provocar problemes de lactància. S’evita així també el risc que es desprenguin i el nadó pugui ennuegar-se. 


    • Fre lingual curt. L’anquiloglòssia o “llengua ancorada” es produeix quan el fre lingual és anormalment curt i poc elàstic, cosa que pot restringir els moviments de la llengua. Aquesta patologia oral es troba en un 1,7 – 4,8 % dels nounats i és tres vegades més freqüent en els nens que en les nenes, segons l’Associació Espanyola de Pediatria. El fre lingual curt pot provocar dificultats per menjar i, més endavant, problemes que poden afectar a la parla o a la salut bucodental. Per això, en ocasions s’opta per alliberar el fre amb una petita incisió.  


    • Infecció per fongs. Si s’observen plaques blanquinoses en els llavis, la llengua o la cara interna de les galtes que no es puguin netejar, pot tractar-se d’una candidiasis oral. Es tracta d’una infecció comuna en nadons menors de sis mesos que es pot transmetre entre una mare i el seu fill durant la lactància o a través del biberó o xumet.  Si creus que el teu nadó pot tenir-ne, des de Clínica Cervera recomanem que vagis a l’odontopediatre per que valori si existeix o no la necessitat d’ aplicar antifúngics.  


    • Quists gingivals. Es tracta de petits punts (de 2 a 3 mm) blanquinosos o groguencs  que apareixen en el paladar (perles d’Epstein) o a la geniva (nòduls de Bohn) del 85 % dels nounats. No suposen cap dolor pel nadó i desapareixen per si sols en el transcurs d’algunes setmanes. 


    La higiene bucal en els nounats 

    A més d’aconsellar-vos sobre les patologies orals més comuns en els nounats, des de Clínica Cervera volem aprofitar l’oportunitat per recordar-vos que no hem d’esperar a que hagin sortit les primeres dents per netejar la boca dels nostres fills. La higiene bucodental del nadó comença en els seus primers dies de vida. Des d’aleshores fins l’aparició de  dents, neteja les seves genives amb una gasa neta i humida embolicada al teu dit com a mínim una vegada al dia.