• 16 MAI 23

    Melanosi Gingival: què és aquesta taca a la geniva?

    Algunes zones de les genives poden enfosquir-se i ocasionar problemes estètics

    La melanosi gingival es refereix a l’enfosquiment de les genives, quan estan sanes presenten un to rosat, coral, que ve determinat per factors com els vasos sanguinis, el gruix de l’epiteli o el grau de pigmentació d’aquesta glàndula. 

    L’aparició d’aquestes taques i enfosquiment no suposa cap problema per la salut, tot i que afecta a l’estètica del nostre somriure. Per sort, té solució. 

    Però abans d’explicar-te com resoldre aquest problema, t’expliquem quines són les principals causes per les que apareix:

    • Tatuatges per amalgames, que es troben sobretot en zones molt concretes com a conseqüència del contacte prolongat d’una amalgama de plata amb la mucosa, generalment en reconstruccions per sota de la geniva.
    • Les taques vasculars.
    • La pròpia exposició solar provocada pels somriures gingivals.
    • Les implicacions hormonals, relacionades amb tractaments amb antidepressius i presa d’anticonceptius.
    • El tabaquisme, a causa de la nicotina.
    • Cúmuls de melanina, que és el pigment de la coloració fosca de la pell. Ho anomenem melanoplàquia i depèn de la raça i el tipus de pell (en persones morenes és molt comú).


    Com recuperar el color normal de la geniva? 

    Una vegada que un professional ha determinat que la geniva hiperpigmentada té el seu origen en una melanosi gingival, es pot tractar. Per fer-ho, és necessari realitzar un diagnòstic previ per saber la causa i, a continuació, eliminar-la mitjançant despigmentació melànica, és a dir, mitjançant diferents tècniques de cirurgia plàstica periodontal que redueixen i eliminen la geniva pigmentada. 

    Serà el dentista qui determini quina és la més adequada per a cada pacient. Les més habituals són:

    • Làser. És un procediment rutinari que acaba amb els excessos de melanina de la geniva mitjançant abrasió superficial per làser. 
    • Mucoabrasió. Es realitza mitjançant abrasió de la zona, fins que s’elimina o deixa de visualitzar-se la pigmentació de la geniva. 
    • Gingivectomia. S’utilitza aquesta tècnica, que és més invasiva, sobretot quan les taques estan molt delimitades.
    • Criocirurgia. S’aplica nitrogen líquid sobre el teixit amb l’objectiu de congelar l’epiteli que, després de descongelar-se, es necrosarà i es reepitelitzarà en unes setmanes.

    Cal tenir en compte que, tot i que la melanosi gingival no suposa cap problema més enllà de l’estètic, hi ha algunes malalties bucodentals que es manifesten en forma de taques fosques a les genives: Per això és important anar al dentista en el moment en que es detecten, i així es poden descartar altres patologies.