• 28 NOV 23

  Periodòncia: la salut de la teva boca i la del teu cos estan relacionades

  La teva salut bucal és un reflex del teu benestar general

  La salut de la teva boca està directament relacionada amb la del teu cos. La malaltia de les genives, anomenada periodontitis, és una infecció bacteriana que pot causar la pèrdua del teixit tou i de l’os que suporta les dents. La periodontitis no només afecta a la nostra boca, sinó que també pot augmentar el risc de patir altres malalties greus, com la diabetis, l’ictus o l’Alzheimer.


  Perquè es parla tant actualment de la malaltia de les genives?

  En els últims anys, s’ha observat un augment de la prevalença de la malaltia de les genives en tot el mon. A  Espanya, s’ estima que la periodontitis afecta a més del 40% de la població adulta.

  Aquest augment de la prevalença és degut a diversos factors, entre els que s’ inclouen:


  • El canvi en els hàbits alimentaris: una dieta rica en sucres i carbohidrats afavoreix el creixement de les bactèries que causen la periodontitis.
  • L’envelliment de la població: a mesura que envellim, el nostre sistema immunitari es debilita, cosa que fa que sigui més difícil combatre les infeccions.
  • El tabaquisme: el tabac debilita les genives i dificulta la seva capacitat per cicatritzar, a més d’afavorir la progressió de bactèries més agressives.
  • Diabetis, ictus, Alzheimer i altres patologies relacionades amb la periodontitis. I en aquest sentit, el risc és en ambdues direccions; és a dir: la periodontitis pot augmentar el risc de patir diabetis i la diabetis pot augmentar el risc de patir periodontitis. 


  Com prevenir la malaltia de les genives 

  La millor manera de prevenir la malaltia de les genives és mantenir una bona higiene bucal. Això inclou:

  • Raspallar-se les dents un mínim de dues vegades al dia durant dos minuts.
  • Utilitzar fil dental o raspalls interproximals, en el cas de ser possible,  una vegada al dia per eliminar la placa i les restes de menjar acumulat entre les dents.
  • Visitar al dentista per fer-se una revisió i higiene professional una vegada a l’any. 


  I si ja pateixes periodontitis? Segueix les indicacions del  teu dentista per controlar la infecció. El tractament de la periodontitis pot incloure:


  • Higiene professional: el dentista eliminarà la placa (“sarro”) acumulat tant per sobre com per sota de les genives.
  • Tractament amb antibiòtics i antisèptics bucals: els antibiòtics poden ajudar a controlar la infecció bacteriana.
  • Cirurgia: en els casos més extrems, relacionats amb la pèrdua de teixits tous o dents, pot ser necessari realitzar algun tipus de cirurgia, per poder descontaminar els punts més profunds i regenerar-los si és possible, així com reconstrucció de geniva o col·locació d’implants dentals.


  La salut de la nostra boca està directament relacionada con la del nostre cos.  

  Per això, si notes que quelcom no va bé a la teva boca (et sagnen les genives, et far olor l’alè, o notes que se’t mou alguna dent, per exemple) consulta al teu dentista perquè revisi el teu cas i et pugui tractar adequadament. I, sobretot, mantingues una bona higiene bucodental, perquè és la clau per evitar el risc de patir altres tipus de malalties.