• 27 ABR 23

  Quan és convenient treure els queixals del seny?

  Apareixen a la darrera posició de la dentadura i solen causar problemes

  La culpa és de l’evolució? Amb el pas dels anys, els nostres maxil·lars superiors i inferiors han reduït la seva mida, encara que hem mantingut el mateix nombre de dents: 32. I és clar, els últims, els “tercers molars” o “cordals”, també anomenats “queixals del seny”, quasi bé no hi caben a la nostra boca. És per això que acostumen a sortir torts, a mitges o quasi sense espai. I en molts casos, ni tan sols surten.    

  Curiosament aquests queixals, que ocasionen problemes a dos terços de la població adulta, segons dades de la Societat Espanyola de Cirurgia Oral i Maxilofacial (Secom), no tenen cap utilitat en l’actualitat. Els nostres avantpassats els utilitzaven per mastegar arrels o carn crua, aliments que no estan inclosos a la nostra dieta actual. Així que és fàcil imaginar que tenen poc futur. 

  Tot i que serà la pròpia evolució l’encarregada de fer que els tercers molars desapareguin, és cert que són les úniques peces que els dentistes no lluitem per salvar, com si que fem amb la resta de les teves peces dentals -odontologia conservadora-. Però, sempre és aconsellable extreure un queixal del seny?


  Quan és convenient treure un queixal del seny?

  Existeixen diferents casos que justifiquen la seva extracció, entre ells: 

  • Càries i infeccions. Al ser una zona de difícil accés pel raspall i la seda dental, és complicat mantenir una higiene tan adequada com la de la resta de la boca.
  • Queixal retingut o erupcionat. A causa de la falta d’espai, és comú que aquests queixals no surtin del tot o ho facin de manera incorrecta, cosa que pot ocasionar tot tipus de problemes, com afectar als queixals dels costats, o causar infeccions per culpa del menjar que inevitablement queda atrapat a la zona. 

  Tot i que és un professional qui ha de determinar si pateixes alguns d’aquests símptomes i, per tant, el que et dirà si és necessari que s’hagi de fer l’extracció de la peça, segur que tu ja notes que passa alguna cosa a la teva boca. 


  Conseqüències de no treure un queixal del seny en males condicions

  No només és innecessari mantenir a la teva boca un queixal del seny en males condicions, també és perillós ja que pot provocar-te:

  • Dolor i inflamació a la mandíbula (flegmó).
  • Mal alè.
  • Vermellor i inflamació a les genives. 
  • Sagnat de genives i sensibilitat.
  • Infeccions recurrents.
  • Deformació dels queixals propers. 


  Cures i recomanacions després de l’exodòncia o extracció

  L’extracció d’un tercer molar no té perquè causar cap molèstia o complicació. Això si, és important que segueixis una sèrie de pautes entre 24 hores i una setmana després de la intervenció. Entre elles:

  • Mantenir la gassa. És recomanable fer-ho per evitar l’hemorràgia com a mínim durant 20 o 30 minuts després de l’extracció. N’hi ha prou amb mossegar amb suavitat la gassa.
  • No et raspallis. Durant les pròximes 24 hores serà millor que ni et raspallis ni esbandeixis la boca, per deixar que es formi el coàgul que evitarà el sagnat i afavorirà la cicatrització.
  • Dorm amb dos coixins. La primera i també la segona nit després de l’extracció, és recomanable que dormis amb el cap una mica incorporat, els dos coixins t’ajudaran a mantenir la postura. 
  • No facis exercici físic. Es desaconsella qualsevol esforç durant les primeres 24 hores després de l’extracció.
  • Evita el tabac i l’alcohol. En la mesura de les teves possibilitats, evita el seu consum durant les següents setmanes a l’extracció ja que augmenten el risc d’infecció. 
  • Segueix una dieta freda i tova. El fred és bo per la cicatrització i convé no fer força al mastegar, ja que ajudarà a la cicatrització.