• 07 OCT 20

  Quan haurien de començar els nens a utilitzar el fil dental?

  L’ús de la seda o fil dental també és “obligatori” en els més petits a partir d’ una determinada edat

  És més important que el dentífric i el col·lutori  i, tot i així, molta gent ho té oblidat... El fil o seda dental és “obligatòria” per complir amb una higiene bucodental completa i eficient, no només per nosaltres els adults, sinó també pels petits de la casa. A partir de quina edat haurien els nens de començar a utilitzar-lo? T’ho expliquem.

  Les dents de llet dels infants, encara que s’hagin de caure, han de cuidar-se com si fossin les definitives ja que, entre altres motius, les infeccions que pateixen les primeres es transmeten a les segones. Per aconseguir-ho, és fonamental que els pares/mares ens fem càrrec de la seva higiene bucodental i els raspallem les dents fins que ells puguin fer-ho per si sols, fins als 7 o 8 anys. Però, és suficient amb això? No, també hem de fer la neteja interdental i, per això, necessitem el fil o seda dental.


  La data clau és entre els 18 i 24 mesos

  Normalment, entre els 18 i 24 mesos, comencen a sortir les primeres dents. És en aquest moment quan hauríem de començar a passar el fil dental als nostres fills per les zones de contacte entre dents, cada nit abans que vagin a dormir. Si no saps molt bé com fer-ho, pregunta-ho al teu dentista, que t’ensenyarà la tècnica i t’indicarà les eines necessàries perquè després puguis anar inculcant als teus fills l’hàbit i acabin fent-ho ells mateixos. 


  Com ensenyar al teu fill a usar correctament la seda dental?

  Com ja hem comentat, al voltant dels 7 o 8 anys, els infants ja solen tenir l’habilitat motora suficient per raspallar-se correctament les dents ells sols. És en aquest moment quan podem aprofitar també per passar el relleu del fil dental. 

  L’ ideal és utilitzar un tros d’uns 30-40 centímetres i enrotllar els extrems als dits del mig de cada mà. A continuació, han de col·locar la tira de seda sobre els punts de contacte de les seves dents i fer una lleu pressió cap a cada un d’ells, de dalt cap a baix, introduint-la lleugerament sota la geniva (uns 2 mil·límetres). Els moviments han de ser lleus i suaus, i a mesura que va netejant els espais, ha d’anar deixant anar la seda enrotllada dels seus dits. Quan acabin de realitzar la seva neteja, recomana’ls que glopegin la boca amb aigua. 

  Aquesta rutina pot resultar avorrida pels més menuts, per això és important inculcar-la des de ben petits i inclús introduir-la com a part d’algun joc. També poden utilitzar un aplicador de fil dental infantil per motivar-los en aquesta tasca.