• 11 MAR 19

  Què passa si et raspalles les dents de manera agressiva?

  Un raspallat massa enèrgic o freqüent pot danyar les teves dents i genives

  Més val traça que força … Sobretot, si la força provoca desperfectes, com pot passar durant el raspallat de dents. La vida útil d’un raspall de dents és de 2-3 mesos, però si als pocs dies o setmanes el notes desfilat i amb els filaments oberts, probablement t’estàs raspallant les dents de manera massa enèrgica o freqüent. T’expliquem perquè hauries d’evitar el que els dentistes anomenem raspallat agressiu i com pots fer-ho.


  Si fas massa pressió amb el raspall contra les dents o genives, si fregues enèrgicament horitzontalment o si et raspalles amb una freqüència excessiva, amb el temps podrien sorgir dos problemes:


  • Danys en l’esmalt (abfraccions). Despreniment de l’esmalt en el coll de la dent. 


  • Recessió de les genives. Les genives s’inflamen i es retreuen, i no només deixa al descobert part de l’arrel de les dents, sinó que també ocasiona sensibilitat dental i més risc de patir càries. 


  El raspall de dents: Fregona o escombra?

  Aquesta és la clau. Molts cometen l’error de pensar que el raspall de dents és per fregar, però no és així: el raspall de dents ha d’escombrar les bactèries. Per tant, el primer pas és canviar la nostra mentalitat i utilitzar el raspall més com una escombra que com un pal de fregar. 


  Una vegada siguem conscients d’això, des de Clínica Cervera et recomanem que:


  1. No pressionis el raspall. No és necessari i si contraproduent. Recorda que el raspall és una escombra i l’hem d’utilitzar per escombrar les bactèries des de la unió entre la dent i la geniva cap a baix, i des del fons de la llengua fins la punta.

  2. Utilitza un raspall elèctric amb avís de pressió. Com ajuda complementària, pots adquirir un raspall elèctric amb avís de pressió, que emetrà un senyal sonor o inclús s’aturarà automàticament quan detecti que estàs fent més força de la necessària.

  3. Evita els dentífrics abrasius. Les pastes de dents abrasives, com les blanquejants, poden agreujar un raspallat agressiu. Millor opta per aquelles amb índexs baixos d’abrasivitat.

  4. Tria bé el moment del raspallat. Després de qualsevol àpat, el pH de la nostra boca disminueix i l’esmalt es desmineralitza. Tot això fa que les nostres dents estiguin més indefenses davant d’un raspallat agressiu. Per això, és important que, després dels àpats, esperem com a mínim mitja hora abans de raspallar-nos.