• Què és la Periodòncia

  És l’especialitat de l’odontologia que engloba la prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties de les genives. Aquestes malalties es coneixen amb el nom de malalties periodontals i les més freqüents són la gingivitis i la periodontitis, normalment coneguda com a "piorrea". L’odontòleg especialitzat en el diagnòstic i tractament d’aquestes malalties és el periodoncista.

  Malalties periodontals

  Són les malalties que afecten als teixits que envolten i subjecten les dents. Són malalties de causa infecciosa i afecten a un gran percentatge de la població. Estan causades per bactèries que tots tenim a la boca, al voltant de les dents, i que si no eliminem de manera eficaç, proliferen i poden arribar a introduir-se a l’interior de les genives on aquestes bactèries no són accessibles al raspallat. Produeixen la destrucció òssia al voltant de la dent de manera indolora, i ocasiona finalment la pèrdua de les dents si no es tracta a temps. També s’ha demostrat una susceptibilitat genètica a patir aquesta malaltia i una sèrie de factors que influeixen en la seva evolució: tabac, estrès, diabetis mal controlades, embaràs, alguns fàrmacs…

  Signes i símptomes de la malaltia periodontal

  Moltes persones no són conscients que tenen problemes de genives perquè aquestes malalties no produeixen dolor, excepte en fases molt avançades en les que es comencen a perdre les dents. Hem d’estar atents a la nostra boca i anar al periodoncista davant de la presència de:

  · Genives envermellides
  · Sagnat de genives
  · Mal gust de boca
  · Genives inflamades
  · Sensació de dents llargues
  · Molèsties gingivals
  · Retracció de les genives
  · Halitosi
  · Mobilitat dental
  · Sensibilitat al fred

  LA GENIVA SANA NO SAGNA

  El tractament

  Un cop diagnosticada la gingivitis o la Periodontitis mitjançant un exàmen clínic i radiogràfic, es podrà curar amb un tractament periodontal meticulós. L’objectiu és eliminar les bactèries acumulades a l’interior de les genives. Per això és necessari realitzar un tractament de desinfecció mecànica amb instruments manuals o ultrasònics. No és un tractament dolorós, perquè pot realitzar-se amb anestesia local.

  Un cop tractada la malaltia periodontal, només hi ha una manera d’evitar que es reactivi: seguir amb un tractament preventiu anomenat manteniment periodontal, que consisteix en visites periòdiques (generalment dues vegades a l’any) per tal d’eliminar la placa i el càlcul dental i per realitzar un control clínic de la geniva i de l’os de suport.

  El que cal saber sobre la periodontitis o “piorrea”

  - No és un procés natural d'envelliment davant el qual no es pot fer res.
  - Pot ser contagiosa a persones susceptibles i és hereditària.
  - Els glopejos bucals i els dentífrics no són suficients per curar la Periodontitis, ni tampoc el raspallat meticulós o l'ús d'un irrigador.
  - Es pot curar però és difícil recuperar l’os perdut, pel que és bàsic detectar-la el més aviat possible.
  - Un tractament a temps és sempre molt menys complex i molt més senzill i predictible.

  Quan ja s’hagi perdut una peça

  Quan es detecta la malaltia en fases molt avançades es poden perdre algunes o totes les dents. En aquests casos s'estudia la possibilitat de recuperar les dents perdudes amb implants dentals, una tècnica molt predictible que permet aconseguir un resultat funcional i estètic excel·lent en la majoria dels casos.