• 27 DES 17

  5 consells perquè el Nadal no esborri la salut del teu somriure

  Les festes nadalenques poden afectar a les nostres dents si no els tenim en compte

  Mentre gaudeixes d’uns dies de vacances per nadal,  la teva boca treballa més del normal. I no només això: també acostumem a dedicar-li menys cura de l’habitual. Els excessos d’aquestes dates i els canvis de rutina poden minvar la nostra higiene bucodental i, com a conseqüència, portar-nos algun regal de Reis no desitjat, com càries o malaltia de les genives (gingivitis o periodontitis).

   

  Per això, des de Clínica Cervera et donarem 5 consells bàsics perquè el Nadal no et costi el somriure:

   

  1. Les teves dents no són indestructibles. Així que tingues precaució a l’hora de mastegar aliments molt durs, com el marisc o el torró; sobretot si portes obturacions o laminats, ja que podrien fracturar-se o desenganxar-se. No oblidis retre un homenatge a aquelles persones que van inventar l’obridor d’ampolles, el trencanous o les pinces pel marisc. Així, de pas, les teves dents no es trencaran i les teves genives no s’inflamaran.  

   

  2. Raspalla les teves dents, sobretot abans d’anar a dormir. Els àpats que fem fora de casa per aquestes dates no han de ser una excusa per saltar-nos la nostra higiene bucodental. Els raspalls de viatge caben perfectament en qualsevol bossa o butxaca i no és necessari que utilitzis pasta de dents. Sobretot no et saltis el raspallat de dents abans d’anar al llit ja que, mentre dormim, les bactèries tenen més temps per fer-nos mal i la nostra boca està més desprotegida al generar menys saliva. Que l’hora d’anar a dormir tampoc sigui una excusa.

   

  3.  Controla els dolços. És Nadal, així que no et prohibirem menjar dolços. Però si que  t’aconsellarem que no en mengis tots els dies i que els evitis entre hores. Raspalla’t les dents després de menjar-ne, o com a mínim, glopeja bé la boca amb aigua per moderar els nivells d’acidesa que poden donar lloc a l’aparició de càries.

   

  4. Beu amb moderacióLes begudes alcohòliques i energètiques, la cervesa, les infusions de fruits vermells, els refrescs, el vi (més el blanc que el negre) i els sucs de  fruita (especialment els cítrics) són àcids i, per tant, afecten a l’esmalt de les nostres dents, debilitant-lo i provocant sensibilitat. L’efecte d’aquestes begudes sobre la sensibilitat dental és superior si es combinen entre elles, són ensucrades i estan fredes.  

   

  5. Propòsit pel nou any: deixar de fumar. A aquestes alçades, no et descobrirem les nefastes conseqüències del tabac sobre la teva boca. La teva salut general i la teva butxaca també t’agrairan l’esforç d’aquest etern propòsit que està a les teves mans fer-lo realitat. Si estàs convençut del canvi, demana ajuda al teu metge, que et donarà les claus per vèncer al cigarret.

                                                                     

  Aquests consells ajudaran a que la teva boca sobrevisqui el nadal. El que ens recorda que el més important dels consells és que portis el teu somriure posat. És un regal amb el que sempre l’encertaràs.