• 11 JUN 18

  Càries dental: com burlar una de les malalties més prevalent en el món

  Cuidar l’alimentació, complir amb la higiene bucodental, enriquir les dents amb fluor i visitar al teu dentista, les quatre claus per mantenir a ratlla la càries

  No acostumem a donar-li importància… Probablement per això és una de les malalties més prevalents en l’ésser humà. Entre el 60 i el 90 % dels escolars a tot el món pateixen càries dental, segons la Organització Mundial de la Salut (OMS). Però la càries no només és cosa de nens. També afecta a prop del 100 % de la població adulta. 


  La càries és capaç de destruir la substància més dura del nostre organisme, l’esmalt. Per això mereix més atenció de la que rep. De fet, és una de les principals causes de la pèrdua de dents, juntament amb les malalties periodontals. 


  Però abans d’arribar a perdre una dent a causa d’una càries… Com sabem que tenim “una dent picada”? És possible patir una malaltia sense que el dolor ens alarmi. I precisament això és el que passa amb la càries dental. Pot ser que la tinguem sense sentir dolor o cap altre símptoma. En altres ocasions, sí que pot notar-se, concretament l’anomenat dolor de dents, sobretot després d’ingerir aliments o begudes dolces, calentes o fredes; i cavitats visibles a les dents. 


  Consells per prevenir la càries dental

  1. Cuida la teva alimentació. Els hidrats de carboni complexes (midó) i els sucres són els principals causants de la càries. A l’adherir-se a les dents, formen àcids que es queden més temps en contacte amb l’esmalt. Això no vol dir que els haguem d’eliminar de la nostra dieta, però si que els hauríem d’evitar entre hores. I no cal dir que no podem oblidar de raspallar-nos després de la seva ingesta. Per altra banda, és convenient incloure en la nostra alimentació nutrients essencials com calci, fòsfor, magnesi o vitamines C i D. 


  2. La higiene bucodental, la teva millor aliada. Les bactèries que habiten a la nostra boca, la saliva i les restes de menjar formen la placa dental sobre la superfície de les dents. Si no s’elimina, acaba atacant l’esmalt creant orificis. La formació d’aquesta placa és inevitable, però pots combatre-la amb una correcta higiene bucodental. Recorda: Raspalla’t com a mínim dues vegades al dia i no t’oblidis de la neteja interdental!  


  3. Enriqueix amb fluor. El fluorur crea una capa protectora sobre la superfície de les dents que endureix el seu esmalt i el fa més resistent. Encara que existeixen aliments que en contenen (gelatina, marisc, peixos com el salmó o la sardina, pollastre, te…), la seva proporció és baixa. Per això els dentistes recomanem pastes dentífriques o col·lutoris amb fluor. 


  4. Visita periòdicament al teu dentista. Com que la càries dental pot no presentar símptomes, és important que anem al dentista una o dues vegades a l’any. Ja ho diu el refrany: “val més prevenir que curar”.  


  En resum, la càries és una malaltia que afecta a nens i adults que pot acabar amb una pèrdua de dents si no es tracta. Per això, hem de donar-li la importància que es mereix, especialment quan prevenir-la és tan senzill.