• 22 MAI 18

  Per què és tan important la neteja interdental

  El raspallat només elimina la placa bacteriana del 60 % de la superfície dental i l’acumulada en el 40 % restant en els espais entre dents, causa càries, halitosi, malalties de les genives i periimpla

  Quan et dutxes, deixes la meitat del teu cos sense netejar? Aleshores, per què no fas el mateix amb tota la superfície de les teves dents? Amb el raspallat s’elimina la placa bacteriana de les cares exterior, interior i masticatòria de les dents, que suposen el 60 % de la superfície dental. Però faltaria netejar els espais entre les dents que suposen el 40%. Com ho fem? Utilitzant, com a mínim una vegada al dia, fil o seda dental o un raspall interdental (quan l’espai entre dents sigui més gran). 


  Avui en dia ningú s’atreveix a negar que el raspall és necessari per mantenir les dents netes i sanes. Però, el fil o seda dental o el raspall interdental solen quedar relegats a la categoria d’extres. I per mostra, l’última enquesta del Consell General de Col·legis de Dentistes d’Espanya sobre salut bucodental (2015), que revela que un 34 % de la població adulta espanyola utilitza fil o seda dental i un 18 % raspall interdental, davant del 98 % que utilitzen pasta dentífrica o el 64 % col·lutori. Tanmateix, per una rutina d’higiene bucodental correcta, raspall i fil són innegociables. La resta d’elements (pasta de dents, esbandida bucal…) són complementaris.


  El que neteja la nostra boca no és la pasta de dents, sinó el raspall i l’instrument utilitzat per la neteja interdental (ja sigui el fil o seda dental o el raspall interproximal). En sec, ja que tant el fil o seda com els filaments del raspall tenen la propietat d’absorbir. Els dentífrics i col·lutoris són vies que els dentistes fem servir per administrar alguna substància beneficiosa extra pel pacient, como el fluor. 


  Conseqüència de la falta de neteja interdental

  Les bactèries que s’acumulen entre peces dentals són les principals causants dels problemes de dents i genives. Una neteja interdental diària ajuda a remoure la placa i els residus que s’adhereixen entre les dents, així com la placa subgingival, ja que el fil pot -i ha– d’introduir-se un parell de mil·límetres per sota de la geniva. Per tant, si ens limitem al raspallat saltant-nos la neteja interdental ens exposem als següents problemes: 


  1. Càries. El 80 % de les càries són d’origen interproximal (ubicada a la paret dental que mira a una dent veïna). 


  2. Malalties de les genives. La placa bacteriana acumulada a la zona interdental és la causant de les malalties periodontals, que poden manifestar-se en forma de gingivitis o periodontitis. 


  3. Malalties periimplantàries. El mateix que passa amb les malalties de les genives, el biofilm bacterià acumulat entre implants és el causant de les malalties periimplantàries, és a dir, de la mucositis i la periimplantitis.  


  4. Halitosi. En el 90 % dels casos, l’origen del mal alè està a la boca i més de la meitat d’ells estan relacionats amb les malalties de les genives.