• 18 AGO 20

  Cinc consells perquè el cafè o el te no taquin les teves dents

  Segueix aquests petits trucs perquè el teu gust per aquestes begudes no acabi apagant el blanc del teu somriure

  No hi ha res perfecte. Encara que el cafè i el te són begudes saludables per la població en general, el seu consum freqüent pot acabar apagant el blanc de les teves dents. Per sort, això no significa que hagis de renunciar-hi ja que, si segueixes aquests cinc consells, evitaràs o minimitzaràs aquestes taques dentals. Si no vols renunciar a la teva beguda preferida per tenir les dents blanques, segueix llegint! Això t’interessa. 


  Prendre te o cafè s’ha convertit per molts en gairebé un ritual. Encara que aquestes begudes són beneficioses per quasi tot el món i formen part del nostre dia a dia, el seu consum freqüent o excessiu pot fer-nos pagar un “preu estètic”: la coloració de les nostres dents.   Per què es produeixen aquestes taques?

  Són degudes als colorants –naturals o artificials– presents en multitud d’aliments, que tendeixen a tacar l’esmalt de les nostres dents. Encara que no ho veiem a simple vista, l’esmalt està recobert de forats microscòpics pels que es colen aquests colorants i s’hi van dipositant fins a tenyir-lo. 


  A continuació, et proposem seguir aquests cinc consells per evitar les taques de cafè o te a les dents:


  1. Glopeja amb aigua després de prendre-te’l
   Això ajudarà a emportar-se gran part de les restes que puguin dipositar-se a les dents, a més de neutralitzar l’acidesa d’aquestes begudes. Si no pots glopejar, una alternativa és simplement beure aigua, que també t’ajudarà a mantenir la boca hidratada. Això últim és molt beneficiós, sobretot si prenem el cafè o el te amb cafeïna o teïna, respectivament, ja que ressequen la boca.

  2. No et raspallis just després
   El més important perquè les nostres dents no s’esgrogueeixin és raspallar-les. Com  hem mencionat, la principal causa de les taques és l’acumulació de restes de menjar, i per tant, de placa bacteriana, pel que una correcta higiene oral és fonamental per prevenir la tinció de l’esmalt. Tot i això, no hem de raspallar-nos  just després de beure cafè o te ja que, al ser begudes àcides, debiliten el nostre esmalt i a l’estar tan fràgil, un raspallat podria desgastar-lo. És preferible esperar com a mínim uns 30 minuts, sense oblidar el fil dental i glopejar.  

  3. Evita retenir massa el líquid a la boca
   Sabem que voldràs degustar bé el teu cafè o te, però quant menys temps el retinguis a la teva boca, millor. Encara que tradicionalment els dentistes recomanàvem usar una canyeta o palla per reduir el contacte del líquid amb les dents, aquest utensili causa un gran impacte negatiu en el medi ambient, pel que preferim desaconsellar-ho o bé utilitzar palles reutilitzables o biodegradables.

  4. Millor, sense sucre
   A part de les conseqüències negatives que el sucre té en el nostre cos, també contribueix a la formació de càries, que també provoquen taques a l’esmalt. Et recomanem, per tant, que optis pel gust natural del cafè o el te.

  5. Menja aliments cruixents o mastega xiclet sense sucre
   En cas que no puguis raspallar-te les dents després de consumir cafè o te, prendre aliments amb fibra, com pomes, peres, pastanagues o api, o mastegar xiclet sense sucre poden ajudar-nos a corregir l’acidesa de la boca i arrossegar part de les partícules del cafè o te que s’hagin enganxat a l’esmalt. 


  Una pasta per emblanquir pot eliminar aquestes taques?

  Si el consum de cafè o te ja ha enfosquit el color natural de les teves dents, la solució més eficaç i segura serà un emblanquiment professional, que posteriorment pot prolongar-se fent servir mensualment alguna pasta i col·lutori específic per l’emblanquiment, sempre alternant-los amb els que uses habitualment.

  + info: Emblanquiment dental: 3 raons per fugir dels remeis casolans