• 20 JUN 19

  La llengua: l’eterna oblidada en el raspallat de dents

  Aproximadament una tercera part de les bactèries de la boca es troben a la llengua

  La boca és molt més que dents. La llengua, per exemple, realitza moltes més funcions que les dents ja que és clau en la masticació, la deglució i també en el sentit del gust. I, tot i així, moltes persones la deixen de banda en la seva higiene bucodental diària! En aquest article t’expliquem perquè és tan important netejar la llengua i com hauries de fer-ho.


  La superfície de la llengua té relleus i esquerdes que la converteixen en un lloc rugós i accidentat, ideal perquè les restes dels aliments i les bactèries s’hi allotgin i formin el denominat “cobriment lingual”. Aquest biofilm influeix en bona mesura sobre la flora bacteriana de tota la boca. De fet, aproximadament una tercera part de les bactèries orals es troben a la llengua. Per tant, si l’objectiu de la higiene bucodental és eliminar les bactèries, aniríem molt malament en oblidar-nos de netejar la llengua ja que és precisament la part de la boca on més bactèries s’hi allotgen...


  El dors de la llengua és la font principal del mal olor a la boca, pel què està molt vinculat a l’aparició del mal alè (halitosi). El cobriment lingual en aquesta zona és més gran en aquelles persones amb periodontitis en comparació amb aquelles que tenen les genives sanes.


  Quina és la millor manera de netejar-se la llengua?


  1. Neteja-la cada dia, com a mínim dues vegades, just després de raspallar-te les dents.

  2. Utilitza, preferiblement, un raspador lingual, tot i que també pots fer servir el raspall de dents. Existeixen raspalls que incorporen a la seva cara externa un netejador lingual.

  3. Neteja la llengua, des del fons fins a la punta. Aguanta el raspador o el dors del raspall, pressiona’l suaument i fes-lo lliscar fins a la punta de la llengua. Repeteix varies vegades netejant el raspador amb aigua després de cada passada i assegura’t d’arribar a totes les parts de la llengua (inclosos els laterals). Has de  procurar escombrar la llengua des de la part més profunda possible ja que és a la part posterior on es troba la major part del cobriment lingual.

  4. Pots complementar la neteja de la llengua amb una esbandida bucal, que ens ajudarà a eliminar les bactèries restants.