• 31 MAI 18

  Riscs del tabac per la salut bucodental

  Fumar disminueix les defenses de les genives i emmascara els símptomes de la malaltia periodontal, entre altres perills

  El dany que provoca el tabac sobre la salut bucodental va més enllà de les taques a les dents i del mal alè (halitosis). Les seves pitjors conseqüències són silencioses i invisibles. Per això, a Clínica Cervera aprofitem que avui es celebra el Dia Mundial sense Tabac per enumerar cinc dels perills que el fum dels cigarrets suposa per la salut de la nostra boca. 


  1. És la principal causa de càncer oral. El fum del tabac conté unes 4.000 substàncies tòxiques, entre les que destaquen el quitrà i la nicotina. Si també ho combinem amb alcohol, que permeabilitza encara més les mucoses, el risc de patir càncer oral augmenta considerablement. I encara que la incidència d’aquest tipus de càncer a la població no és alta (8 per cada 100.000 habitants), presenta una elevada multitud de morts perquè sol ésser diagnosticat en estadis avançats.   


  2. Disminueix les defenses de les genives. Els fumadors tenen nivells més alts de bactèries patògenes al periodont (teixit que envolta i subjecta les dents) i presenten una disminució de les defenses de la geniva davant l’atac bacterià, cosa que es relaciona amb un important augment en la susceptibilitat de patir una infecció a les genives, que reben una menor aportació de sang i d’oxigen. Això justifica que aquestes  bactèries perjudicials produeixin una major destrucció del conjunt d’elements que subjecten les dents.   


  3. Multiplica per tres el risc de patir peridontitis. Com a conseqüència del punt anterior, els fumadors tenen tres vegades més risc de patir periodontitis (malaltia de les genives) que aquelles persones que no fumen. 


  4. Emmascara els símptomes de la malaltia periodontal. Les genives d’un fumador poden semblar sanes a simple vista malgrat estar malaltes perquè en els fumadors és menys freqüent i patent un dels principals signes d’alarma que porten a moltes persones a consultar al seu dentista: el sagnat de les genives. Com a conseqüència, el diagnòstic es pot endarrerir més, i per tant, també l’ inici del tractament.


  5. Pitjor resposta al tractament periodontal. El tabac fa que la resposta al tractament periodontal bàsic (raspat i allisat radicular) i avançat (cirurgia periodontal) sigui molt pitjor. Segons la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA), la millora en alguns aspectes clínics és fins un 50 % menor. De fet, la major part dels pacients que no responen adequadament als tractaments periodontals són fumadors (86-90 %). La resposta als tractaments periodontals més específics també baixa considerablement entre els fumadors: els resultats de la cirurgia mucogingival empitjoren en un 25 %; la taxa de resposta en els tractaments regeneratius es redueix pràcticament a la meitat; i la taxa de fracàs dels implants dentals es multiplica per dos degut a les majors dificultats perquè l’implant s’uneixi a l’os. 


  Però no tot són males notícies en aquest Dia Mundial sense Tabac. Els riscs per a la salut bucodental als que s’exposen els fumadors poden desaparèixer si s’ acaba amb aquesta addicció. I la salut de les genives pot recuperar-se amb una combinació de tractament periodontal, higiene oral diària i revisions periòdiques amb el dentista. Toca estirar de força de voluntat… ¡Ànims!