• 07 MAR 18

  Xiclets i caramels de xilitol, els millors aliats per a la salut bucodental

  Els principals beneficis dels xiclets i caramels “sense sucre” són l’augment de la salivació i la prevenció de la càries dental

  “Quan no tens el teu raspall, tens el teu xiclet sense sucre”. “Mastegar xiclets sense sucre ajuda a protegir les teves dents”. “Xiclets sense sucre per unes dents netes i sanes”. Aquestes  són algunes de les afirmacions que podem llegir o escoltar en els anuncis publicitaris de xiclets sense sucre. Però… és veritat el que diuen? I què diu la lletra petita que no podem arribar a llegir? Des de Clínica Cervera t’expliquem els pros i els contres de mastegar xiclet o caramels sense sucre per a la salut oral. 


  Beneficis dels xiclets o caramels de xilitol 

  El seu consum produeix un augment de la producció de saliva, el que suposa una major quantitat i concentració de bicarbonat i ions remineralitzants, que neutralitzen els àcids que es formen a la placa dental i que causen la càries. 


  L’estimulació de la segregació de saliva també potencia el mecanisme de l’autoclisi, això és “l’autoneteja”. Al mastegar xiclet sense sucre retirem restes d’aliments que queden entre les nostres dents, a l’igual que passa quan mengem aliments amb fibra, com la poma o la taronja. Però aquesta neteja de restes només té lloc a la cara oclusal de les dents, que és la zona amb la que masteguem. Tot i així, la part on hi ha més bactèries és la que està més a prop de la geniva. Per això mastegar xiclet MAI podrà substituir el raspallat. 


  A més, el xilitol no pot ser fermentat per les bactèries presents a la boca, el que inhibeix la producció d’àcids de la placa, el mal alè i la periodontitis o “piorrea”. En aquest punt hem de tenir en compte que una ingesta abusiva de sorbitol té efectes laxants, segons un estudi publicat en la British Medical Journal. 


  Perjudici del xiclet de xilitol per a la salut bucodental

  Algunes persones masteguen xiclet per relaxar-se però, en realitat i probablement sense saber-ho, obtenen un resultat oposat. Segons la Societat Espanyola de Disfunció Craneomandibular i Dolor Orofacial (SEDCYDO), aquest hàbit accentua la disfunció de l’articulació temporomandibular (entre l’os temporal i la mandíbula) que és la que ens permet moure la mandíbula. 


  Les dents superiors i inferiors només han de contactar entre si durant 20 minuts al dia, durant la masticació i la deglució. Si aquest temps augmenta per l’hàbit de mastegar xiclet, poden aparèixer problemes de sobrecàrrega, i inclús desgast de les dents. És per això que el xiclet no està recomanat per pacients amb bruxisme. 


  En resum, el xilitol ha esdevingut un dels principals COMPLEMENTS de les mesures preventives contra la càries dental: dieta equilibrada, bons hàbits d’higiene oral i visites periòdiques al dentista.