• 06 SET 23

  Bruxisme: serres o prems les dents entre si sense ser conscient?

  Acaba amb els mals de cap i les molèsties a la mandíbula quan et despertes

  Aquesta molèstia a la mandíbula et fa pensar que potser estàs prement i serrant les dents sense ser conscient? El bruxisme, o l’hàbit involuntari de prémer i serrar les dents, és més comú del que et penses i pot afectar a la teva salut dental i general. T’expliquem com identificar-lo, els seus símptomes i causes, així com el dispositiu per poder millorar els símptomes que genera: la fèrula de descàrrega.


  Com saber si pateixes bruxisme?

  El bruxisme no sempre és evident a simple vista. Si quan et despertes experimentes dolor a la mandíbula, mals de cap o les teves dents estan més sensibles, podries estar serrant i prement les dents mentre dorms. Si dorms acompanyat, pregunta-li si fas sorolls estranys amb les dents durant la nit, podria ser un indicador. Si tens algunes d’aquestes sensacions, no ho dubtis: visita al teu dentista per reunir les proves que et falten i tenir un bon diagnòstic. 


  Símptomes i causes del bruxisme

  El bruxisme pot manifestar-se de diverses maneres i les seves causes poden variar. Aquí et presentem els símptomes i factors desencadenants més comuns:


  Símptomes:

  • Molèsties a la mandíbula al despertar.
  • Mals de cap recurrents, especialment al matí. 
  • Dents sensibles, inclús sense causa aparent.
  • Desgast evident a les dents.
  • Dificultat per obrir o tancar completament la boca.


  Causes:

  • Estrès: Un dels principals desencadenants. L’estrès diari pot fer que pressionem i serrem o freguem les dents mentre dormim. 
  • Mossegada incorrecta: Si les teves dents no encaixen bé, és més probable que serris les dents per buscar una posició més còmode.
  • Hàbits del son: Algunes persones tendeixen a fregar i serrar les dents com a part del seu patró de son. 
  • Estil de vida: Consum excessiu de cafeïna, alcohol, tabac i altres drogues poden augmentar el risc de bruxisme.
  • Problemes emocionals: L’ansietat i la frustració poden manifestar-se a través del bruxisme.


  La teva solució: la fèrula de descàrrega

  Si sospites que pateixes bruxisme, la fèrula de descàrrega podria ser la teva aliada! Aquest petit dispositiu, personalitzat per un dentista, és com un escut protector per les teves dents mentre dorms. Quan te la posis, reduiràs l’impacte de la pressió i protegiràs les teves dents de desgastos a llarg termini, i també milloraràs contractures dels músculs masticatoris. Però recorda, mai adquireixis fèrules per internet o a farmàcies; necessites un aparell que s’ajusti perfectament a la teva boca i per això s’ha de confeccionar personalment.

  Dubtes resolts? Si és així, no esperis més per visitar al teu dentista, qui avaluarà la teva situació, et proporcionarà en cas de ser necessari una fèrula de descàrrega feta a mida per a tu, i et guiarà en el teu camí cap a un son i un somriure més saludables. El bruxisme no té per què ser un obstacle, a Clínica Cervera t’ajudem a superar-lo.