• 26 JUN 18

    Com afecten les hormones a la boca de la dona

    A la pubertat, abans de la menstruació, durant l’embaràs o a la menopausa les genives de la dona són les grans afectades

    El temps passa per tots... Però en el cas de la boca, les dones ho pateixen més que els homes. Els canvis hormonals que es produeixen en les diferents etapes de la vida de la dona tenen conseqüències en la salut del seu somriure. Des de Clínica Cervera t’expliquem a què s’enfronta la boca de la dona amb el pas dels anys.  


    Pubertat

    La revolució hormonal que es produeix durant l’adolescència té conseqüències per les genives. L’increment de les hormones sexuals, estrògens i progesterona, produeix un augment de la circulació sanguínia de les genives. Això afavoreix una resposta inflamatòria exagerada a la placa bacteriana que es tradueix en sagnat. És el que es coneix com “gingivitis puberal”. Sol aparèixer al voltant dels 12 anys, encara que és una situació generalment transitòria i reversible.


    Edat fèrtil  

    Els nivells hormonals quasi perfectes tenen un paper protector sobre la salut de les genives. Puntualment, algunes dones pateixen gingivitis menstrual, que pot causar sagnat i inflamació a les genives i úlceres a les galtes. Apareix just abans de la menstruació i desapareix un cop s’ha iniciat. 


    Embaràs

    La gingivitis gravídica o de l’embaràs és una malaltia que pateix entre el 60 i el 75 % de les embarassades, generalment entre el tercer i el vuitè mes, que fa que les genives adquireixin un color vermellós, s’inflamin i sagnin juntament amb acumulació de placa. Aquest tipus de gingivitis es veu potenciada pels canvis hormonals i vasculars propis de l’embaràs. Tot i que acostuma a desaparèixer després del part, s’ha de controlar perquè no vagi a més ja que la meitat de les embarassades que la pateixen pot empitjorar el seu estat a periodontitis o “piorrea”.


    Durant l’embaràs també augmenta el risc de càries dentalja que els canvis en la composició i flux salival dificulten la neutralització dels àcids de la boca i la reparació de l’esmalt. Aquest, també pot debilitar-se pels vòmits característics de l’embaràs.


    Menopausa

    També durant la menopausa les genives són les grans afectades, que corren el risc de patir gingivitis o periodontitis. És degut a que durant aquesta etapa es redueixen els nivells d’estrògens (disminuint l’efecte antiinflamatori d’aquestes hormones a la geniva) i de progesterona (reduint-se la densitat òssia i apareixent l’osteoporosi). La reducció hormonal provoca, a la vegada, una menor secreció de saliva, cosa que podria derivar en xerostomia o síndrome de la boca seca. Per tant,  també augmenten les probabilitats de càries dental i halitosi. 


    També pot aparèixer el “síndrome de la boca ardent”, una sensació d’ardor i coïssor a la boca que afecta especialment a dones amb postmenopausa.  


    Una correcta higiene bucodental, revisions periòdiques amb el teu dentista i una dieta equilibrada ajuda a reduir els problemes bucodentals de la dona, sigui quina sigui l’etapa en la que es trobi.