• 25 GEN 19

  Consells d’higiene bucodental per persones amb ortodòncia fixa

  Quines eines són necessàries i quines secundàries?

  Estrenar un somriure impecable és tot un regal, però també una gran responsabilitat. Si has optat per posar-te ortodòncia fixa per millorar l’estètica i funcionalitat de la teva boca, el teu ortodoncista ja t’haurà explicat que hauràs de parar molta atenció en la teva higiene bucodental. Quines pautes d’higiene hauràs de seguir? Quines eines són realment necessàries i quines són opcionals? Els nostres especialistes en ortodòncia et donen les claus: 


  Al contrari del que molts pensen, els aparells d’ortodòncia no causen càries. No obstant, si que és cert que l’ortodòncia fixa facilita que els aliments quedin retinguts entre les dents i els aparells i es formi placa bacteriana, que si no s’elimina correctament podria afavorir l’aparició de taques blanques permanents (descalcificacions), càries dental, gingivitis (genives inflamades) i mal alè.


  El necessari per a fer una bona higiene

  El que realment és necessari per complir amb una bona higiene si portem ortodòncia fixa és el raspallat de dents i la neteja interproximal. 


  • Raspallat de dents. Hem de raspallar-nos les dents tres vegades al dia durant com a mínim 2 minuts. Un raspall de capçal petit, manual o elèctric, de duresa suau o mitja, ens ajudarà a arribar a tots els racons. També podem utilitzar-ne un específic d’ortodòncia, amb forma de “V”, adaptat a la fila de brackets. Hem de seguir el següent procés:

   1. Retirem els elàstics i parts removibles de l’aparell (si en té).

   2. Netegem les dents d’una en una, de forma suau, tant les cares internes com externes, sense oblidar el paladar i la llengua. Hem de parar molta atenció a la zona que està entre els brackets i la geniva.

  • Neteja interproximal. Per tenir una higiene completa hem de netejar els petits forats que queden entre brackets, dents i arcs. Per això, com a mínim una vegada al dia, farem servir raspalls interdentals o soft picks i seda dental. Si no podem arribar a algunes zones, podríem utilitzar fil super floss (amb extrems rígids que faciliten l’ accés als racons més inaccessibles) o arcs flossers.


  Eines complementàries que poden ajudar-nos

  Existeixen eines complementàries que poden ajudar-nos a realitzar una higiene oral encara millor, com són els col·lutoris per reforçar la lluita bacteriana; els irrigadors bucals, per arribar als llocs de difícil accés; i els reveladors de placa, per comprovar fàcilment quines zones hem raspallat bé. 


  Si tens qualsevol dubte al moment de realitzar la higiene bucodental amb ortodòncia fixa, no dubtis en preguntar-li al teu ortodoncista. Podrà explicar-te la tècnica que millor s’adapti a tu i al teu tipus d’ortodòncia. Recorda que el resultat del tractament ortodòntic també depèn en bona mesura de la higiene oral que realitzis a casa.