• 25 SET 20

  Haig de fer servir els retenidors d’ortodòncia per sempre?

  El tractament d’ortodòncia no acaba quan ens retiren els aparells

  Ja hauràs sentit que les dents tenen memòria. Això significa que, encara que ens posem ortodòncia per reordenar-les i col·locar-les en la posició adequada, tendiran a tornar a la seva posició original... si no fem alguna cosa per posar-hi remei. Per això, els tractaments d’ortodòncia no acaben al retirar els aparells, sinó que després comença la darrera fase: la de retenció, amb els anomenats retenidors d’ ortodòncia. T’expliquem en què consisteixen i quant temps has de portar-los. 


  Per què són necessaris després de l’ortodòncia?

  Els retenidors d’ortodòncia són claus per conservar el nou somriure que hem aconseguit després de la fase activa del tractament ja que impedeixen que les dents tornin a la seva posició original. N’hi ha de fixes i de removibles i es col·loquen a les arcades superior i inferior de la boca.


  Retenidors d’ortodòncia: fixes i removibles

  La tria entre retenció fixe o removible dependrà de cada pacient, tipus de mossegada i presència d’implants o restauracions, entre altres coses, encara que és freqüent que es combinin ambdós. Normalment, els fixes s’utilitzen per retenir els grups de dents anteriors i consisteix en una espècie de fil metàl·lic molt fi que es col·loca a la part posterior de les dents perquè no sigui visible.


  Per altra banda, els retenidors removibles solen usar-se per mantenir la posició de les dents posteriors. Són unes fundes transparents (fèrules) “de treure i posar” que s’han de posar durant la nit. 


  En definitiva, els retenidors d’ortodòncia són fonamentals perquè no se’ns esborri l’esperat somriure que hem aconseguit amb el tractament d’ortodòncia. El temps que hem de portar-los variarà en funció de les característiques del nostre cas concret, pel que serà el nostre ortodoncista qui ens ho indiqui.

  + info: Ortodòncia: Brackets, Invisalign o lingual?