• 11 GEN 23

    Halitosi o mal alè en els nens: és normal?

    Quan la boca dels petits desprèn una olor desagradable constant pot ser un senyal de problemes bucodentals, respiratoris o estomacals

    Ningú coneix els teus fills millor que tu. Per això ets la persona indicada per valorar si el mal alè que has detectat últimament és puntual o persisteix en el temps. En el cas que no desaparegui, podria tractar-se d’un cas d’halitosi infantil; una malaltia que pot indicar que existeix algun altre problema i ens n’hauríem de fer càrrec quan abans millor. 


    Què és l’halitosi?

    L’halitosi es defineix com una olor desagradable i persistent en l’alè que pot estar causat per diferents tipus de problemes bucodentals o per una higiene dental deficient. En els dos casos, el que ocasiona la mala olor són els anomenats compostos sulfurats volàtils, uns gasos que es produeixen durant el metabolisme de certes bactèries de la nostra boca. Tots produïm aquests gasos a la boca, el problema sorgeix quan ho fem en una quantitat massa elevada.


    Què causa el mal alè en els nens?

    Tant siguin nens com adults, el 90 % dels casos de mal alè té el seu origen a la boca i està associat al denominat cobriment lingual (bactèries a la part posterior de la llengua) i a malalties de les genives (gingivitis o periodontitis); mentre que el 10 % restant pot ser  nasofaringe, gàstric o sistèmic, causat per la diabetis, dolències hepàtiques o pulmonars.


    En el cas concret de l’halitosi en els més petits, és més habitual que sigui per problemes d’origen bucodental i nasal, com:

    La càries, la gingivitis, el degoteig nasal, la inflamació de les amígdales i els adenoides (vegetacions).

    També pot ser degut a una higiene bucodental deficient.

    L’existència d’algun cos estrany intranasal pot provocar també halitosi.

    El tabac tampoc ajuda: I pensaràs, però si és un nen i no fuma! Doncs també s’ha detectat halitosi en fumadors passius.

    Els problemes gàstrics no solen ser una causa comú de l’halitosi en els nens, però poden estar relacionats.



    Consells per acabar amb l’halitosi infantil

    És important deixar clar que el mal alè no dura per sempre; una vegada que s’analitza el seu origen i es tracta, es pot solucionar ràpidament. Per això, el primer que cal fer és anar al dentista per saber què ho està provocant. 


    Amb una exploració clínica es pot saber si el mal alè prové d'una acumulació de bactèries a la llengua, per malaltia periodontal o càries, o en cas que tots aquests aspectes no hi siguin presents, el dentista et recomanarà acudir a un professional de l'aparell digestiu per trobar l' origen de l’halitosi.


    I encara que només amb el diagnòstic d’un professional podràs actuar directament sobre la causa, és bàsic cuidar exhaustivament la higiene i la boca del nen: 


    Raspallat dental. Com a mínim dues vegades al dia, amb un raspall suau i un dentífric amb fluor. Recorda que els més petits no poden raspallar-se les dents correctament ells sols, fins aproximadament als 7 anys, són els pares els que han d’encarregar-se de raspallar-los les dents, ja que no tenen encara la capacitat motora necessària, i a partir d’aquesta edat, han de supervisar el raspallat nocturn fins l’adolescència.

           Fil dental.  Una vegada al día. Entre els 18 y els 24 mesos podem començar a passar el fil dental als nostres fills.

    Neteja de la llengua. És a la part posterior on es situen la majoria de les bactèries que causen l’halitosi. Cal incloure la llengua en els dos raspallats diaris, ja sigui amb el raspall de dents, o amb un raspador lingual.

    Col·lutoris. Només l’haurien d’utilitzar els nens que sàpiguen escopir.

    Aparells d’ortodòncia. En el cas que el nen porti ortodòncia removible, els aparells s’hauran de retirar i netejar amb deteniment com a mínim una vegada al dia.

    També és recomanable :

    Una dieta rica en fruites i verdures, evitant aliments que produeixin mal alè, como l’all, les cebes, i també dolços i les begudes carbonatades.

    Augmentar el consum d’aigua.


    La higiene bucodental en els nens comença abans inclús de que apareguin les primeres dents. És fonamental cuidar-la i ensenyar com ho ha de fer, per evitar així que proliferin les bactèries, es desenvolupi placa o apareguin infeccions a la seva boca. I si malgrat tot, detectem que té mal alè, i aquest persisteix, no dubtis a consultar al teu dentista per poder trobar una solució.