• 04 MAI 21

  Una boca sana potencia el teu rendiment esportiu

  Unes genives malaltes es relacionen amb més fatiga i contractures musculars i amb una recuperació més lenta de les lesions

  “Sóc un altre a nivell físic i psicològic des que vaig canviar de dentista”. Així de clar ho diu el lateral dret de La Roma, Leonardo Spinazzola. “Ara puc fer molts exercicis i estar a tope durant els 90 minuts”. Efectivament, no és cap tonteria: si vols millorar el teu rendiment esportiu, comença per la salut de la teva boca! Si fer esport influeix positivament en la salut oral, diversos estudis constaten que unes dents i genives malaltes  poden llastar la teva pràctica esportiva. T’expliquem per què succeeix!

  L’esport ens beneficia. Tant que des de Clínica Cervera, ho fomentem i donem suport a través de col.laboracions com el patrocini del club de bàsquet femení de l’Uni Girona. Practicar-lo amb regularitat acostuma a ser part d’un estil de vida saludable, i limita els riscs de patir malalties en el nostre cos i, concretament, a la boca. Això és així perquè té un clar efecte antiinflamatori i millora el nostre sistema immunològic. Existeix, per exemple, una relació entre la obesitat, la bona salut física i unes genives malaltes (periodontitis): les persones amb un índex de massa corporal més baix i amb consums més elevats d’oxigen durant l’exercici, solen tenir genives més sanes. Pel contrari, s’ha demostrat que la obesitat pot ser un factor de risc de la periodontitis.


  Per què una boca malalta afecta al rendiment?

  La salut de la boca està connectada amb la de la resta del cos. Moltes de les malalties que podríem patir a la boca, tenen el seu reflex en l’organisme i podrien acabar afectant al rendiment esportiu:


  Periodontitis 

  > Contractures musculars, fatiga muscular i recuperació més lenta de les lesions musculars

  Existeix una sòlida evidència científica que assegura que la malaltia periodontal (comunament anomenada “piorrea”) afecta tant a les genives com a la resta del cos, generant un efecte inflamatori que afavoreix l’aparició i desenvolupament de malalties tan importants com les cardiovasculars (inclòs l’infart de miocardi), diabetis, infeccions respiratòries o problemes en l’embaràs (com el part prematur).

  Per tant, no és estrany que el rendiment esportiu també es pugui veure condicionat per la salut de les genives. En concret, la periodontitis es relaciona amb més risc d’aparició de contractures musculars, fatiga muscular i recuperació més lenta de les lesions musculars.


  Bruxisme 

  > Contractures musculars al coll i espatlles i mals de cap 

  L’esforç físic i psicològic dels esportistes genera una tensió que pot fer-los prémer o serrar les dents involuntàriament (bruxisme), desgastant-les i sobrecarregant l’articulació temporomandibular, a més de provocar sensibilitat dental. Tot això, a la vegada, provoca contractures musculars a la zona del coll i espatlles i mals de cap, arribant a limitar els moviments i repercutir en el rendiment esportiu.


  Càries dental 

  > Mala masticació i, per tant, mala nutrició i disminució del poder energètic

  Diversos estudis han demostrat que els esportistes d’elit tenen un índex especialment elevat de càries, i podria ser degut a la dieta que segueixen, abundant en hidrats de carboni i begudes isotòniques, batuts i sucs, que són molt àcids per l’esmalt. Una dieta que, a més, cada vegada segueixen més aficionats a l’esport i no exclusivament els atletes de més rang. Si aquestes càries no es tracten a temps, les dents afectades poden requerir una endodòncia o una extracció, depenent de la gravetat. Durant tot aquest procés i inclús després, si la dent no es tracta o no es repara,  la masticació d’aliments no es farà adequadament i, com a conseqüència, podria derivar en una falta de nutrients i en disminució del poder energètic de l’esportista.

  Un bon rendiment esportiu passa per tenir una boca sana. Afortunadament, les malalties que afecten al nostre somriure són fàcils de prevenir amb una bona higiene bucodental i amb revisions periòdiques amb el teu dentista. Tingues cura de la teva boca i potencia el teu rendiment!

  + info: Clínica Cervera, nou patrocinador del club de bàsquet femení Uni Girona