• 04 MAR 20

  Com saber si tinc una fissura en una dent

  Les esquerdes o fissures dentals son comuns, especialment entre els 30 i 60 anys

  Pot succeir al mastegar alguna cosa molt dura o amb algun canvi brusc de temperatura. La fissura en una dent es dóna amb més freqüència entre els 30 i 60 anys, encara que pot esdevenir-se a qualsevol edat. Els dentistes ho anomenem símptoma de la dent fissurada i, en ocasions, pot derivar en una fractura dental. Acostuma a ser de mida reduïda i de complicada localització. T’expliquem com saber si tens una fissura en una dent.


  Segons la persona, els símptomes poden variar i poden prolongar-se durant setmanes i inclús mesos. Des d’un dolor agut al mastegar o sensibilitat dental al prendre aliments freds, calents o molt dolços. Encara que les causes són molt variades, les més comuns són les següents:

  • El bruxisme, que ens fa prémer les dents de manera inconscient. 
  • Defectes en dents que han estat restaurades amb obturacions, corones, ponts ...
  • Mastegar o mossegar alguna cosa dura: gel, caramels…
  • Defectes en la formació i desenvolupament de la dent, així com en la forma. 
  • Envelliment de les dents i dels teixits que les envolten, que van perdent elasticitat a mesura que anem fent anys.
  • Ús de pírcings a la llengua i llavis.


  Pot tractar-se una fissura en una dent?

  Si. Quan abans es tracti una dent fissurada o esquerdada, més fàcil serà evitar danys irreversibles, com la pròpia extracció de la dent. Si no es tracta, podria comportar la mort del nervi i és possible que aparegui un abscés (acumulació de pus). Encara que, a diferència dels ossos trencats, una fissura en una dent mai cicatritzarà  per complet, si que existeixen opcions de tractament que permetran que la dent segueixi essent totalment  funcional i no presenti dolor.


  Desgraciadament, les radiografies dentals a vegades no mostren les dents amb fissura. D’aquí que sigui important que coneguis els símptomes que hem mencionat i puguis, així, anar al teu dentista quan abans millor. Una cop siguis a la clínica dental, podrà realitzar-te proves complementàries que confirmin o descartin l’absència d’ una fissura.

  + info: Sóc bruxista?