• 16 OCT 18

    No passa res perquè el teu fill faci servir xumet… fins als dos anys

    Passat aquest temps, el nen pot desenvolupar problemes bucodentals, especialment de mossegada

    Utilitzar o no xumet? Aquesta és la qüestió… Els calma quan ploren i els ajuda a conciliar el son, però passats els 24 mesos pot provocar problemes bucodentals en els nens. 


    A l’introduir el xumet i que el nadó succioni de forma no nutritiva, ja que l’objectiu no és alimentar-se, les dents centrals inferiors es desvien paulatinament cap endins, mentre que les que es troben en el mateix pla però al maxil·lar superior tendeixen a separar-se i a sobresortir cap enfora, originant el que es coneix com mossegada oberta, segons adverteixen des de la Societat Espanyola d’Ortodòncia (SEDO).


    L’ús prolongat i continuat del xumet també pot provocar una mossegada creuada, on les dents superiors van per dins de les inferiors i fan de fre pel desenvolupament del maxil·lar superior. 


    No obstant, si interrompem la utilització del xumet abans dels dos anys, les dents tornen a reubicar-se en uns mesos perquè no arriben a produir-se malformacions de l’articulació temporomandibular ni deformacions òssies significatives que modifiquen l’arcada dental definitiva.  


    Consells per la bona utilització del xumet

    A part de limitar el seu ús als 24 mesos d’edat, altres recomanacions per evitar problemes en el desenvolupament bucodental del nadó són:


    - Emprar el xumet com a mètode per evitar la succió del dit, que té seqüeles més greus, com deformacions del paladar o desplaçament de les incisives. 


    - No utilitzar el xumet per retardar un àpat, molt menys sucant-lo amb sucre o mel ja que aquestes substàncies poden causar càries de primera infància.  


    Si les maloclusions no es corregeixen de manera precoç, tant les produïdes per mals hàbits com les originades per predisposició genètica, el nen pot desenvolupar una maloclusió. Per exemple, una mossegada oberta pot evolucionar cap a una mossegada oberta esquelètica, complicada de solucionar en l’etapa adulta sense recórrer a la cirurgia. Per altra banda, una mossegada creuada pot desembocar en un creixement asimètric de la cara. 


    Per això, des de Clínica Cervera recomanem que portis al teu fill a fer una revisió amb l’odontopediatre a partir dels tres anys, edat en la que s’estarà a temps de realitzar tractaments interceptius abans que erupcioni la dentició permanent.