• 03 NOV 21

  Carbó actiu o com acabar amb el teu esmalt dental de manera irreversible

  Aquest “producte miracle” promet resultats que només els emblanquiments professionals poden aconseguir

  No és or tot el que brilla i, en aquest cas, el que llueix és carbó actiu: un “producte miracle” que, segons molts influencers de xarxes socials aconsegueix un emblanquiment dental amb els mateixos resultats que un professional. No obstant, l’evidència científica, ens diu alguna cosa ben diferent… L’ús de carbó actiu sobre les dents pot causar greus problemes com la recessió de les genives, el desgast de l’esmalt o l’augment de la sensibilitat dental. T’expliquem el per què: 

  Què és el carbó actiu?

  És una pols similar al carbó comú, extret de la fusta, mines, petroli o closca de coco, que té capacitat per adsorbir substàncies químiques i toxines. Actualment està considerat el millor procediment per descontaminar el tub digestiu en adults en casos d’intoxicacions per fàrmacs o toxines. En aquests casos, el carbó actiu acostuma a administrar-se per via oral, ja sigui en càpsules o diluït en líquids. 

  El carbó actiu serveix per emblanquir les dents?

  No només no serveix, sinó que pot ser contraproduent. Tal i com indiquen des del Consejo de Dentistas de España, la pols de carbó actiu “té una gran capacitat abrasiva, és com si ens passéssim un paper de vidre per les dents”, causant més danys que beneficis: 

  1. Desgast de l’esmalt dental de manera irreversible. Al ser abrasiu, desgasta l’esmalt dental i deixa al descobert la dentina, una capa més fosca que, per tant, apaga la brillantor de les dents.

  2. Sensibilitat dental. Al reduir-se la capa d’esmalt, la dent queda més exposada als estímuls externs, com el fred o la calor.

  3. Dany a les genives. Igualment, fregar les dents amb un producte abrasiu pot danyar la geniva i causar retracció. 

  Encara que els adeptes del carbó actiu asseguren que noten les seves dents més blanques, es tracta tan sols d’un efecte òptic. Com assenyala el president del Consell de Dentistes d’ España, Óscar Castro, “et veus les dents negres i a l’esbandir dóna la impressió de tenir-les més blanques, evidentment. Però la realitat és que no hi ha emblanquiment”. 

  Per una altra banda, l’OCU assenyala que, a part de ser un producte potencialment nociu per la salut dental, varis fabricants aconsellen utilitzar-lo dues vegades al dia, cosa que podria fer pensar al consumidor que pot utilitzar el carbó actiu com a substitut de la pasta de dents tradicional.

  Com puc emblanquir les meves dents amb seguretat?

  L’emblanquiment dental és un tractament bastant comú, eficaç i segur. Però sempre l’ha de realitzar un professional, ja que pot estar contraindicat en alguns casos, com en pacients embarassades, amb càries, sensibilitat dental o periodontitis. És important recordar que, tot i que molts productes anuncien i prometen emblanquiments dentals miraculosos, només els emblanquiments realitzats per professionals resulten eficaços i segurs. 

  + info: Quina és la mesura justa de fluor?