• 05 OCT 18

    Càries dental: com evitar el seu contagi

    La presència de bactèries cariogèniques a la boca no causa la malaltia, però una transmissió prematura pot augmentar les probabilitats que un nadó tingui càries durant la seva infància

    Càries dental… Una de les malalties més prevalent en l’ésser humà. I, tot i així, es desconeixen moltes de les seves particularitats, com per exemple el seu contagi. Perquè si, la càries és contagiosa. 


    La mare és la major transmissora de càries dental al seu nadó. Accions de les més quotidianes poden desembocar en la presència de les bactèries Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus a la boca del teu fill. Quan abans es produeixi el contagi, més grans seran les probabilitats de desenvolupar una malaltia que afecta al 60-90 % dels escolars a tot el món, segons l’Organització Mundial de la Salut. Què podem fer per retardar la transmissió de la càries al nadó? T’ho expliquem a Clínica Cervera. 


    Quelcom més que bactèries

    La mera presència a la nostra boca de les bactèries Streptococcus mutans i sobrinus no causa càries dental. Es tracta d’una malaltia multifactorial, pel que són necessaris altres factors per desenvolupar-se, com la falta d’ higiene bucodental. No obstant, un contagi prematur de les bactèries cariogèniques augmenta les possibilitats que un nadó tingui càries durant la seva infància, d’aquí la importància de retardar-ho. 


    I, per això, podeu prendre nota dels següents consells: 


    1. Controla la teva alimentació, encara més, si estàs embarassada. No consumeixis aliments amb sucres i hidrats de carboni complexes fora dels horaris habituals dels àpats. També has de beure aigua o llet descremada i evitar les begudes carbonatades. 

     

    2. Atenció amb les nàusees i vòmits. Sabem que aquests símptomes són pràcticament inevitables, però no per això deixen d’erosionar l’esmalt dental i això el fa més sensible a la càries. Per intentar evitar nàusees i vòmits recomanem consumir petites quantitats d’aliments nutritius i no cariogènics al llarg del dia, com fruites, làctics, proteïnes o vegetals. Per neutralitzar l’àcid del vòmit també es poden fer esbandides amb aigua i aplicar-se cremes reparadores de l’esmalt. 


    3. S’ha de predicar amb l’exemple per gaudir d’una bona salut bucodental. Com més sana estigui la nostra boca, menor risc de contagi, d’aquí la importància d’una bona higiene bucodental (raspallat i neteja interdental) i d’una profilaxis o neteja professional. Les embarassades han de ser encara més estrictes en aquest sentit, ja que els canvis hormonals augmenten les possibilitats de patir gingivitis gravídica, amb tot el que això comporta.  


    4. Neteja la boca del teu nadó des dels seus primers dies de vida. Amb una gassa neta i humida al voltant del teu dit, com a mínim una vegada al dia.  


    5. Acaba amb els hàbits que puguin transmetre bactèries. Com netejar el xumet amb saliva, bufar directament sobre la cullera del menjar per refredar-lo, utilitzar els mateixos coberts per menjar… Recorda que la nostra saliva conté bactèries que podem transmetre al nostre nadó.  


    6. No li donis de menjar just abans de dormir. No li donis llet o suc abans de dormir ni deixis que s’adormi amb el biberó a la boca (“síndrome del biberó”) ja que aquestes són les principals causes de càries en els nadons. L’únic aliment que ha d’ingerir després de la higiene bucodental és aigua.  


    7. Visita al odontopediatre quan faci un any. Per detectar i controlar possibles problemes potencials.