• 26 NOV 18

  Claus per prevenir el càncer oral

  L’autoexploració i les revisions periòdiques amb el dentista ajuden a un diagnòstic precoç

  Tenim el mal costum de fer poques visites a la clínica dental. Acostumem a fer-ho quan els símptomes d’un problema de salut bucodental són més que evidents. Però les revisions periòdiques amb el dentista no només serveixen per detectar càries o infeccions, també poden alertar-nos d’altres problemes com el càncer oral. 


  A España es registren al voltant de 7.000 nous casos de càncer oral a l’any, segons el Consell General de Col·legis de Dentistes d’España. Encara que la incidència d’aquest tipus de càncer en la població no és elevada (8 per cada 100.000 habitants), aquesta malaltia presenta una alta morbiditat i mortalitat perquè generalment es diagnostica en estadis avançats, pel que la manera de disminuir-la és fomentar la seva detecció precoç.


  Existeixen algunes claus per prevenir el càncer oral o, en el seu defecte, per detectar-lo a temps:


  • Dieta rica en fruites i verdures. Consumir-ne cinc peces al dia així com el consum d’oli d’oliva, seguir una dieta mediterrània, consum de te verd, i evitar menjars processats i/o rics en greixos poden reduir entre un 30 i un 40 % el risc de desenvolupar càncer oral. 


  • Mantenir a ratlla el tabac i l’alcohol. El tabac conté unes 4.000 substàncies químiques, de les quals 250 són nocives i 50 cancerígenes, entre les que destaquen la nicotina i el quitrà. Si ho combinem amb alcohol, que permeabilitza encara més les mucoses, el risc de patir càncer oral s’eleva considerablement. De fet, la combinació d’ambdues substàncies constitueix la principal causa d’aquesta malaltia. 


  • Autoexploració. Una inspecció regular de la teva cavitat oral pot ajudar-te a detectar el càncer oral. Treu la llengua davant del mirall i revisa bé la seva part superior, inferior i costats. També llavis, galtes per dins (mucosa jugal), genives i paladar. Comprova que no hi hagi canvis en el seu color (zones blanques i vermelles), talls, úlceres o bonys que no curen al cap d’una o dues setmanes després de retirar l’estímul (dents tallants, pròtesi mal adaptada, hàbits de mossegada). Altres signes o símptomes poden ser inflamació, tumoració de ganglis linfàtics situats per sobre de les clavícules, pèrdua d’una o més dents sense motiu aparent (no relacionat amb la malaltia periodontal), oclusió dental alterada, problemes amb l’ús de pròtesis, sensació persistent d’un cos estrany (sobretot si és unilateral), pèrdua de sensibilitat a la llengua, dents o llavis, sagnat d’origen desconegut, halitosi, dificultats en la respiració, masticació, deglució o fonètica, pèrdua de pes. Si detectes quelcom inusual, consulta al teu dentista. 


  • Revisions anuals amb el dentista. En un examen bucodental rutinari els dentistes estudiem els signes d’advertència de malalties com el càncer oral. I, com a mostra, la presentadora del mític programa televisiu “Un, dos tres… responda otra vez”, Mayra Gómez Kemp, a qui el seu dentista li va detectar un càncer de llengua a partir d’una úlcera a la boca que no es curava, el símptoma més comú. La seva detecció precoç li va salvar la vida. 


  • Vacunació VPH (virus del papil·loma humà).


  Como us recordem sovint, més val anar al dentista per prevenir que per curar, especialment si parlem de malalties amb seqüeles tan serioses com les que provoca el càncer.