• 07 JUL 22

  Consells per tenir cura de les teves dents a l’estiu

  Les càries, la xerostomia o la sensibilitat dental augmenten en aquesta època

  Amb l’estiu, la nostra higiene bucal pot quedar ressentida, ja que estem de vacances i abandonem la rutina, o simplement sortim més de casa per menjar fora. No obstant, per evitar que en els mesos següents aquesta pèrdua d’hàbits momentanis ens passi factura, des de Clínica Cervera volem donar-te aquests consells per cuidar les teves dents durant l’estiu. 


  Quins problemes dentals s’incrementen a l’estiu?

  Amb l’arribada de la calor i de les vacances s’incrementen algunes malalties i dolències que afecten a les nostres dents i boca. En aquesta  època de l’any, aquests són els problemes bucodentals més freqüents: 

  • Augment de la placa bacteriana: al sortir més de casa i menjar fora, també ens raspallem menys les dents. Això té com a conseqüència que augmenti la placa bacteriana que s’acumula a les nostres dents i genives.  
  • Augment de la halitosi: més ingesta d’alcohol i més consum de tabac fa que també tinguem més possibilitats de patir mal alè.
  • Hipersensibilitat dental: potser, el problema dental més repetit durant l’estiu. Al prendre més begudes i menjars freds i àcids (com gelats, refrescs, llimonades o gaspatxos) el nostre esmalt dental es pot debilitar i la dentina (el nucli de la dent) queda al descobert. Això ens pot provocar una molèstia curta però intensa, que alguns descriuen com una punxada o descàrrega elèctrica. 
  • Més traumatismes dentals: fer més esports de contacte i sobretot activitats i esports aquàtics fa que a l’estiu es produeixin més traumatismes dentals. Aquests poden ser de tres tipus: que ens caigui una dent per un impacte (en aquest cas, cal conservar-la en llet o en la saliva del pacient i anar ràpidament a la consulta del dentista, com a molt fins a dues hores després del traumatisme), que la dent es trenqui o que la dent es mogui, en aquests casos també cal consultar amb l’especialista. 


  Què podem fer per mantenir la salut bucodental a l’estiu?

  Per intentar pal·liar els efectes de l’estiu en la nostra higiene bucodental podem seguir aquestes  pautes, avalades pel propi Consell General de Dentistes d’Espanya:

  Mantenir-se hidratat 

  Això no només ens ajudarà a combatre la calor, sinó que també evitarà que patim xerostomia o sensació de la boca seca. A l’estar hidratats també generarem més saliva, fonamental per combatre la placa bacteriana. Recorda que l’ideal és beure entre dos o tres litres d’aigua al dia. 


  Raspallar-se les dents 

  Tot i que sembla obvi, és cert que durant l’estiu, augmenten les sortides de casa, a vegades ens oblidem de la higiene bucal. Intenta portar sempre un raspall de dents i pasta dentífrica. Pots trobar aquests productes en format viatge perquè no sigui tanta molèstia dur-los sempre. Recorda que és ideal raspallar-se les dents, com a mínim, dues vegades al dia, durant dos minuts cada vegada. 

  Si no tens un raspall de dents a mà, podries optar per altres vies per mantenir les teves dents netes: menjar una poma després dels àpats o acabar la ingesta amb una mica de formatge, que neutralitza l’acidesa de la nostra boca. Si això tampoc és possible, pots mastegar un xiclet sense sucre i amb xilitol durant uns 20 minuts. Però és important que recordis que això només serien remeis puntuals, i en cap cas poden  substituir la neteja d’un raspall.  


  Evita l’alcohol i el tabac

  Tot i que en aquesta època és normal prendre’s alguna copa, per mantenir la teva higiene dental a l’estiu, és millor no abusar d’aquests productes. La ingesta d’alcohol i el consum de tabac no només poden provocar mal alè, sinó que també poden deixar tacades les nostres dents.


  Compte amb els dolços!

  A l‘estiu també s’augmenta el consum de gelats, granissats  i altres aliments amb un alt contingut en sucres. Recorda que aquests productes contenen nivells d’ àcids molt elevats, cosa que provocarà un debilitament de l’esmalt dental. Això farà que el risc de patir una càries  sigui més gran.


  Protector bucal pels esports

  Una altra cosa que incrementem durant l’estiu és la pràctica d’esports, i sobretot les activitats aquàtiques. Això, como ja hem dit, pot fer que patim algun traumatisme dental que acabi amb la fractura o pèrdua de la dent. Per evitar-ho, s’aconsella utilitzar protector bucal que ens allunyi d’aquests problemes. 


  No oblidar els tractaments

  Si estàs utilitzant fèrula de descàrrega per combatre el bruxisme nocturn (prémer o fregar les dents entre si) o per finalitzar un procés d’ ortodòncia, no t’oblidis la fèrula quan marxis de vacances! Procura seguir amb tots els teus tractaments per evitar problemes en un futur.


  Protegeix els teus llavis del sol

  A l’estiu no només has de cuidar les teves dents i genives, també has de tenir cura dels teus llavis. La capa de pell que revesteix aquest múscul és molt fina, pel que necessitaràs una bona protecció per evitar cremades del sol.  


  Visita al dentista

  Amb les vacances, a l’estiu tenim més temps lliure per anar al dentista. Per això, un dels millors consells per cuidar les dents i genives a l’estiu és que et posis en mans dels professionals. Aprofita aquest temps per demanar una cita amb el dentista i fer-te una revisió general. 

  + info: Recomanacions per situacions bucals sobrevingudes